posavje

Prihodnost kanalizacije: Za zdaj brez podeželja

26.3.2019 | 15:15 | M. Luzar

Mesto Kostanjevica, od koder je fotografija, je skoraj v celoti priključena na čistilno napravo. (Foto: M. L.)

Mesto Kostanjevica, od koder je fotografija, je skoraj v celoti priključena na čistilno napravo. (Foto: M. L.)

Kostanjevica na Krki - Občina Kostanjevica na Krki v okviru urejanja svojega območja pripravlja tudi projektno dokumentacijo za komunalno ureditev Grajske ceste v Kostanjevici na Krki.

Pretežni del Grajske ceste doslej še niso priključili na kanalizacijo in s tem na kostanjeviško čistilno napravo, zato zdaj občina pripravlja projekt, s katerim bo poskrbela tudi za organizirano odvajanje odplak iz tega predela občinskega središča, kot pojasnjuje višji svetovalec za gospodarsko infrastrukturo, urejanje prostora in varstvo okolja na kostanjeviški občini Stanislav Rostohar.

Kostanjevica je sicer razen posameznih hiš na Gorjanski cesti in že omenjene Grajske ceste v celoti priključena na čistilno napravo. Občina bo poskrbela glede kanalizacije za Grajsko cesto kot tudi za omenjenih nekaj mestnih delov, saj je to komunalno opremljanje razmeroma nezahtevno.

Toda problem je manjkajoča kanalizacija v okolici Kostanjevice. »Štiri taka območja – aglomeracije imamo: Prekopo, Oštrc, Črnečo vas ter Orehovec. Ampak tega problema občina ne bo mogla rešiti brez namenskega državnega financiranja oziroma denarja iz Evropske unije, se pravi zgolj s svojim denarjem. V kolikor teh sredstev ne bo, se bo namesto enega kanalizacijskega sistema, ki bi te kraje povezal z obstoječo kostanjeviško čistilno napravo, situacija reševala na teh območjih z malimi čistilnimi napravami; enako bo seveda tudi v drugih naseljih razpršene poselitve,« pravi Rostohar. Občina Kostanjevica od leta 2010 subvencionira vgradnjo malih čistilnih naprav. Tako za posamezno čistilno napravo plača 60 odstotkov stroškov ali največ 1500 evrov,« pravi Stanislav Rostohar.

Kostanjeviška čistilna naprava glede na to, kolikšno količino odplak lahko prečisti s sedanjo vgrajeno opremo, ob sedanjih kanalizacijskih priključkih obratuje z nekaj več kot tridesetodstotno zmogljivostjo.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista z dne 14. marec 2019.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava