Vinceremo – okupacijske meje v Beli krajini

4.4.2019 | 15:30

Vir: spletna stran Belokranjskega muzeja

Vir: spletna stran Belokranjskega muzeja

Metlika - V Belokranjskem muzeju v Metliki bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Vinceremo, videt čemo – okupacijske meje v Beli krajini 1941–1945, ki je del raziskovalnega projekta Napravite mi to deželo nemško … italijansko … madžarsko … hrvaško! Vloga okupacijskih meja v raznarodovalni politiki v življenju slovenskega prebivalstva.

Razstava želi prikazati, kako so okupacijske meje med drugo svetovno vojno zarezale v življenje v Beli krajini. Okupacijska meja med fašistično Italijo in ustaško Neodvisno državo Hrvaško je v Beli krajini potekala po meji sreza Črnomelj, od Trdinovega vrha po grebenu Gorjancev/Žumberaka do reke Kolpe pri Božakovem, nato pa po reki Kolpi navzgor do Predgrada. Na Gorjancih so Italijani za zavarovanje meje s Hrvaško nameravali zgraditi žično ograjo z bunkerji, po kapitulaciji Italije pa je bila Bela krajina osvobojeno ozemlje.

Pri nastanku razstave so sodelovali ljubljanska Filozofska fakulteta, Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, Kulturni center Semič, Belokranjski muzej Metlika, Mestna zbirka Črnomelj, Muzej novejše zgodovine Slovenije in ARRS Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Razstava, ki jo bo odprl vodja raziskovalnega projekta zgodovinar Božo Repe, bo na ogled do 25. aprila.

M. Ž., I. V.

Komentarji (8)

4.4.2019 1   (9)   (8)   OceniLojzekov stric 
Komunistični okupator je najhujši za Slovence,o komuniatični drhali pa nič na razstavi
5.4.2019 4   (5)   (1)   Ocenimiha 
Ja komuniati so bli pa hudi a ne Lojzek? A si še vedno zanalašč polpismen ... :)
5.4.2019–1   (3)   (4)   OceniTadej Hocevar 
komuniatična drhal? ja revež bogi ...
6.4.2019 4   (8)   (4)   OceniLojzekov stric 
Nacisti, fašisti ,komunisti in njihovi mladički za Slovence ISTI
6.4.2019–4   (2)   (6)   OceniTadej Hocevar 
Seveda samo popolni neizobraženi bedak piše takšne neumnosti. Je povsem očitno kakšen intelektualni bednik si. Navaden fašist si, in kar je najlepše, se tega niti ne zavedaš.
7.4.2019 1   (3)   (2)   OceniLojzekov stric 
Si me nasmeju tadejček o tebi nimam komentarja ker ga nisi vreden
8.4.2019OceniTadej Hocevar 
resnično nisem vreden tvoje intelektualne kapacitete res ... medtem pa jr tvoja omejenost, neumnost, kretenizem, očitna iz tvojih kratkomalo umskozaostalih komentarjev, vredna veliko besed. In sploh ne dvomim, da boš svoje omejenosti trosil/la še naprej kjer je le možno.
8.4.2019OceniLojzekov stric 
Tadejček he he zresni se pa kaj pametnega napiši o komunistični drhali

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava