V četrtek o novem prometnem režimu

16.4.2019 | 09:35

Predlog novega režima je včeraj novinarjem predstavil župan Gregor Macedoni, v četrtek pa bo o njem odločal občinski svet. (Foto: M. M.)

Predlog novega režima je včeraj novinarjem predstavil župan Gregor Macedoni, v četrtek pa bo o njem odločal občinski svet. (Foto: M. M.)

Glavni trg bi bil po sedanjem predlogi namenjen pešcem in kolesarjem, v zalednih ulicah pa bi motorni promet omejili s potopnimi stebrički. (Foto: M. M.)

Glavni trg bi bil po sedanjem predlogi namenjen pešcem in kolesarjem, v zalednih ulicah pa bi motorni promet omejili s potopnimi stebrički. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Novomeški župan Gregor Macedoni je na včerajšnji novinarski konferenci med drugim predstavil predlog novega prometnega režima mestnega jedra, o čemer bo na četrtkovi seji odločal občinski svet.

Ob tem je spomnil, da je civilna družba zbrala več kot 1.500 podpisov za zaprtje Glavnega trga za motorni promet, podobnega mnenja so bili na javni razpravi tudi stanovalci. Poleg KS Center je svoje rešitve predstavil tudi Zavod Grem v mesto, ki združuje poslovne subjekte iz središča mesta. Župan je včeraj dejal, da so končni predlog usklajevali in ga bodo še, da vsem zahtevam niso mogli ustreči, a novi režim vendarle predvideva, da bo motorni promet skozi center potekal po Sokolski ulici in naprej po Kandijskem mostu ali po Kastelčevi na Rozmanovo ulico proti Novemu trgu. Spremenili bodo tudi režim v zalednih ulicah, marsikatera bo postala enosmerna, v glavnem pa bodo namenjene stanovalcem, kar bodo dosegli z ovirami oz. potopnimi stebrički. V samem centru bo med tem omogočena dostava za poslovne subjekte do 10. ure, izjemoma tudi ob drugih delih dneva, v kratkem pa nameravajo uvesti tudi brezplačne prevoze z bližnjih parkirišč do centra, kot je denimo ljubljanski Kavalir.

Tako stanovalci kot poslovni subjekti so večkrat poudarili, da obiskovalci središča mesta potrebujejo več parkirišč v bližini. Kaj je o tem včeraj povedal župan, bomo podrobneje poročali v četrtkovi tiskani izdaji Dolenjskega lista.

V četrtek dopoldne so novinarsko konferenco sklicale tudi stranke ZZD, GAS, SD in SNS, ki želijo pred odločanjem o bodočem režimu na občinski seji predstaviti svoja odprta vprašanja glede bodoče ureditve.

M. M.

Komentarji (8)

17.4.2019 3   (11)   (8)   OceniSaso Bursac 
In kdo bo hodil v center Novega mesta? Par posvečenih osebkov. Novomeški center nima prihodnosti, sploh će bo zaprt za promet, ker nima nič za ponuditi. Ampak res nič. Zakaj bi človek moral uporabiti trud za priti nekam, kjer ne bo našel nič koristnega? Če bi bil center odprt za promet kot v preteklosti, bi kdo še prišel, tako pa je preveč truda za prazen nič, Mislim, da marsikdo deli moje mnenje, samo ti ga verjetno tu ne bodo izrazili.
17.4.2019 3   (8)   (5)   Ocenimiha 
Če se trg odpre za promet, se bo tudi spremenil v parkirišče. Najbrž si tega ne želimo. V nasprotnem primeru, bodo ljudje, ki se radi pripeljejo direktno za šank malce prikrajšani.
17.4.2019—   (1)   (1)   Ocenireziser 
Verjetno je že dobro, da je zaprto, glede nato, da opozicija proti. 1500 podpisov za zaprtje pa tudi ni kar tako. Eko čaje naj gredo prodajat v qlandijo. Ena od novomeških strank trdi, da center Berlina ni zaprt za promet. A res? Kakor vem sem se sprehajal pri brandeburških vratih. Nekateri res niso za politiko.
17.4.2019—   (1)   (1)   OceniJožko 
Kaj se čudite, hoteli ste (smo) trg zaprt za promet in tako zdaj je. Tudi tak kot je, NI primeren za promet po starem načinu. Bo pa v glavnem na njem "mir božji", cena za to pa je zdaj že znana. Kaj ni jasno ?
17.4.2019 3   (3)   (0)   OceniTrue Truic 
Tako je Jožko. Strinjam se . Hoteli ste 65 procentno to kar zdaj imate. Kaj zdaj ni jasno?
17.4.2019OceniJožko 
A ti nisi za "mir božji" ? :-) Dvomim pa, da te teh 65 mrcvari bolj kot mene. Močno v to dvomim, ker takrat bi pa res lahko sitnaril. Vendar - vse bo minilo.
19.4.2019 1   (1)   (0)   OceniTrue Truic 
@Jožko saj bo, bo bo, itak da bo.....kaj čmo tako pač je,. nimamo kaj:) saj bo ...enkrat že bo...samo od sebe, mormo potrpet pa bo:):):)
19.4.2019 2   (2)   (0)   OceniJožko 
Bo, seveda bo. Vse ob svojem času ! Včas je treba mal počakat pa bo :-) Potrpljenje pa kot veš, je božja mast samo revež tisti, ki se z njo maže. Ampak bo, bo že - minilo ... vse mine pa bo tudi to :-(

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava