dolenjska

Prva je podbreška, sledita šentjernejska in novomeška

18.4.2019 | 18:05 | Besedilo in fotografije: B. Dušič Gornik

Prejemnice nagrad za najbolje ocenjeno potico na letošnjem otoškem festivalu: (z leve) Katja Štajdohar, Marija Štaut in Terezija Lipar. (Foto: B. D. G.)

Prejemnice nagrad za najbolje ocenjeno potico na letošnjem otoškem festivalu: (z leve) Katja Štajdohar, Marija Štaut in Terezija Lipar. (Foto: B. D. G.)

Otočec - Če se še niste odločili, kakšno potico boste spekli za letošnjo veliko noč, ste lahko idejo zanjo dobili na današnjem 3. Festivalu velikonočne potice na gradu Otočec. Lahko pa vam delno pomagamo tudi mi s fotoreportažo in z nekaj informacijami z dogodka.

Strokovno ocenjevalno komisijo je vodil prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, sestavljali pa sta jo še mag. Marlena Skvarča, senzorična preskuševalka živil, in Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka, ki so festival tudi organizirale.

Prireditve s podelitvijo nagrad se je udeležila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Prireditve s podelitvijo nagrad se je udeležila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Poskusili in ocenili so 54 različnih potic in izbrali tri najboljše. Najboljšo potico po oceni komisije je letos spekla Marija Štaut iz Naklega. Pripravila je podbreško potico z nadevom iz tepk in suhega sadja, ki so jo zasnovale in tudi poimenovale članice Kulturnega društva Tabor Podbrezje iz okolice Naklega.

Drugo nagrado je za lešnikovo potico prejela Terezija Lipar iz Šentjerneja, tretjo pa za kokosovo potico Katja Štajdohar iz Novega mesta.

Kot je dejal dr. Bogataj, so ustvarjalci potic tudi letos postregli z nekaj novimi nadevi in se vestno držali oblike, to je potice v tradicionalnem potičniku. Predsednik komisije je nekoliko pogrešal več slanih potic, v katerih bi lahko prišla do izraza tudi razna zelišča, bil pa je prijetno presenečen nad idejo veganske ocvirkove potice, v kateri so se valjali »ocvirki« iz sejtana.

Letos prvič še potičarski sejem z lokalnimi ponudniki.

Letos prvič še potičarski sejem z lokalnimi ponudniki.

Letos so prvič k sodelovanju povabili tudi dijake in študente gostinskih šol, in čeprav je bila udeležba slaba, v prihodnjih letih računajo tudi na mlade, je poudarila Andreja Zidarič iz Term Krka.

Novost letošnjega otoškega ocenjevanja potic je tudi potičarski sejem, ki je na stojnicah ponujal razne sestavine, ki opredeljujejo slovensko potico, kot so moka, suho sadje in med, pa tudi pripomočke za peko, kot so pravi slovenski glineni modeli, in knjige s tradicionalnimi recepti.

Nagrade za najboljše potice so podelili na prireditvi s priložnostnim programom, v katerem so nastopili otroci iz lokalne šole. Vse zbrane potice so bile tudi naprodaj, s čimer so dali prireditvi tudi humanitarno noto. Kot je povedala Vesna Dular, predsednica novomeškega Območnega združenja Rdečega križa, bodo zbrani denar namenili socialno ogroženim dolenjskim družinam oz. njihovim otrokom za nakup šolskih potrebščin in pripomočkov. Tudi z morebitnimi neprodanimi poticami nameravajo razveseliti družine, ki si v času praznikov potico težje privoščijo.

Direktor Term Krka Jože Berus je ta dan s ponosom naznanil, da je Otočec dobil svojo otoško potico, ki jo že pečejo v vseh enotah družbe. Potica in ideja zanjo je delo Tatjane Cerjak, mlade nadarjene slaščičarke na Gradu Otočec.

‹ nazaj

Galerija (33)

potice 01
potice 02
potice 03
potice 04
potice 05
potice 06
potice 07
potice 08
potice 09
potice 10
potice 11
potice 12
potice 13
potice 14
potice 15
potice 16
potice 17
potice 18
potice 19
potice 20
potice 21
potice 22
potice 23
potice 24
potice 25
potice 26
potice 27
potice 28
potice 29
potice 30
potice 31
potice 32
potice 33

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava