dolenjska

FOTO: Prenovljen in okrašen Glavni trg vabi k obisku

10.5.2019 | 13:00 | Tekst in foto: M. Martinović

Dopoldne so trg zasedli vrtičkarji, ki so ustvarjali in peli. V ozadju župan Gregor Macedoni in minister Simon Zajc.

Dopoldne so trg zasedli vrtičkarji, ki so ustvarjali in peli. V ozadju župan Gregor Macedoni in minister Simon Zajc.

Mi lahko pobarvaš noht? Seveda, mlada dama!

Mi lahko pobarvaš noht? Seveda, mlada dama!

Novo mesto - Prenovljen in ob današnji uradni otvoritvi tudi okrašen Glavni trg vabi k obisku. Dopoldne se je odzval že okoljski minister Simon Zajc, ki si je v družbi novomeškega župana Gregorja Macedonija ogledal novo podobo največjega srednjeveškega trga pri nas. Ob tem je povedal, da mu je nova podoba všeč, podpira pa tudi odločitev, da se iz mestnega jedra umaknejo avtomobili.

Macedoni je ob tem spomnil, da so v okviru projekta prenovili tako vso podzemno infrastrukturo in zgradili kolektor za vse vode kot samo podobo Glavnega trga, hkrati pa tudi delno stranske ulice, Pugljevo in začetek Rozmanove ulice. Vključno s projektiranjem, arheološkimi raziskavami in izgradnjo je bil projekt po njegovih besedah težak nekaj manj kot sedem milijonov evrov, od tega bosta slabih 4,6 milijona evrov prispevala evropskih kohezijski sklad in država.

Poleti, predvidoma konec junija, se gradbinci selijo na Kandijski most, ki bo prav tako deležen prenove, glede nadaljevanja del v mestnem jedru v Rozmanovi ulici in bližnjih trgih pa je župan ponovil, da naj bi se dela začela predvidoma v letu ali dveh.

Kot smo napovedali, bo od današnjem uradnem odprtju v mestnem jedru pestro ves dan. Dopoldne so tam skupaj z likovniki Mavrice ustvarjali otroci novomeških vrtcev, Zavod Grem v mesto prireja Noč nakupov, Dolenjski muzej ves dan vabi na vodene oglede po razstavi Na dobri poti, ki prikazuje rezultate arheoloških izkopavanj ob nedavni gradnji, od 19. ure naprej pa sledi večerni koncert, ko bosta MePZ Pomlad in PO Krka združila moči s priznanimi novomeškimi glasbenimi skupinami, kot so Dan D, DMP, Generator, Rudolfovo in Županova torta.

‹ nazaj

Galerija (18)

gt-000
gt-004
gt-006
gt-008
gt-010
gt-014
gt-017
gt-018
gt-019
gt-020
gt-021
gt-023
gt-026
gt-031
gt-032
gt-033
gt-034
gt-035

Komentarji (7)

10.5.2019 2   (2)   (0)   OceniFranci Luzar 
Ja lepo ste uredili moje roistno Mesto, sicer sem ga zapustil že leta 1969 ampak doma je Doma čeprav se nebom nikoli več vrnil v Novo Mesto, ga imam vse eno rad.
10.5.2019OceniJožko 
Franci, ja kam si jo pa takrat popihal ? :-)
11.5.2019 3   (5)   (2)   OceniTrue Truic 
Franci se vidi, da nisi že dolgo doma v NM. :) ja, Glavni trg izgleda urejen, pošminkan, urejeni pa niso odnosi med vodečimi in občani..oz. med ljudmi generalno. Ni vse zlato kar se sveti.Ko bi se vrnil domov, bi še kako občutil to razliko ambijenta med l.69. in danes 2019:) Predvidevam , da ti še zdaleč ne bi bilo tako všeč, kot ti je sedaj od daleč.....;););)
12.5.2019–2   (3)   (5)   OceniLojzekov stric 
Končno , čestitke županu in njegovi ekipi, končno ima NOVO MESTO gospodarnega in odgovornega župana, nergači se bojo pomirli , ne morejo prebolet , da oni niso znali uredit tega velikega dela
12.5.2019 3   (4)   (1)   OceniTrue Truic 
@striček lojze, komentiraj ti raj tvojo Belo krajino, ker se v Nm zastopiš kot prasica v sedlo:) .....se pravi 0 od nič, ne smeši se tu kar naprej. Za razumevanje NM moraš biti novomeščan, drugače ne moreš zastopiti tega sofisticiranega stanja MONM :) Glej ti raj svoje posle: Metliko, Črnomelj, Semič.....:)
13.5.2019–1   (0)   (1)   Ocenimihecc1 
True... opusti droge, ti škodijo:)
14.5.2019OceniTrue Truic 
Portalski kolega mihec, zahvaljujem se ti za prijateljski nasvet. Da. Moja droga sta pravica in resnica. Patriotizem in predvsem lokalpatriotizem do rojstnega mesta v katerem prebivam že već desetletij. In res je, ta droga me je dostikrat posredno in neposredno "koštala".nasploh od leta 2014, do danes . In to ne malo. Pa nisem edini in nič posebnega , mnogo nas je takih prebivalcev NM . Kot je tako na drugi strani veliko zasvojencev, ki prisegajo na veliko količino konzumacije "materialnih" substanc lastnega propada...jaz in meni podobni navkljub uživanju "naše droge" vsakodnevno trdno in spokojno zaspimo, kaj pa tisti drugi....??

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava