dolenjska

FOTO: Državni prvak v izdelovanju salam je Ivan Kegljevič

12.5.2019 | 12:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Najboljši trije (v sredini) Ivan Kegljevič, Janez Peterlin in kmetija Fabjan, na levi predsednik DV Šmarjeta Jože Bovhan in na desni predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec. (Foto: Katja Udovč)

Najboljši trije (v sredini) Ivan Kegljevič, Janez Peterlin in kmetija Fabjan, na levi predsednik DV Šmarjeta Jože Bovhan in na desni predsednik Zveze društev salamarjev Slovenije Mirjan Kulovec. (Foto: Katja Udovč)

Šmarjeta - Na 23. finalu slovenskih salamiad, ki je sinoči potekalo v Šmarjeti, je bilo zelo pestro. Dogajanje pod šotorom pri kulturnem domu je doseglo vrhunec kako uro pred polnočjo, ko so razglasili zmagovalca - to je postal Ivan Kegljevič iz Dolnje Prekope iz kostanjeviške občine. Njegova salama je dobila najvišjo oceno 52,8 točk.

Obiskovalci so uživali v degustaciji najboljših domačih salam.

Obiskovalci so uživali v degustaciji najboljših domačih salam.

Peter Selak in Jože Bovhan

Peter Selak in Jože Bovhan

Župan Marjan Hribar (na levi)

Župan Marjan Hribar (na levi)

Kegljevič, član društva Domače koline Kostanjevica na Krki, je zmagal prvič in bil uspeha seveda zelo vesel, saj ni dvoma, da je bilo vseh 73 vzorcev salam, ki so zmagale na šestnajstih lokalnih salamiadah po Sloveniji, in jih je v oceno dobila strokovna komisija, odličnih. Največ jih je prišlo z dolenjskega konca. Razlike med njimi so bile minimalne. Pa vendar - kot pravi predsednik komisije Drago Košak, odločale so nianse, malenkosti. »Vse salame so lepe, dobre, okusne. Opazili smo trend, da so nekatere narejene z bolj poudarjenimi začimbami, zlasti s česnom, nekaj je bilo prezrelih oz. presušenih. Sicer pa so razlike med njimi res minimalne - med 1. in 10. mestom gre npr. le za 1,5 točk razlike,« je dejal Košak.

6-članska strokovna komisija, ki je imela res težko in odgovorno delo, je v prostorih Hiše žive dediščine v Beli Cerkvi prejšnji konec tedna ocenjevala prerez barvo in vsebino salame, njen vonj in zunanji videz. Najvišjo in najnižjo oceno posamezne salame so izločili, tako da so pri vsaki na koncu ostale ocene štirih sodnikov. Salama tako lahko dobi največ 60 tok, a najboljše salame so na salamiadah dobivale okoli 52 do 54 točk.

Prvih deset salamarjev v Sloveniji

In kako so se odrezali ostali? Naštejmo le prvih deset: za zmagovalcem Kegljevičem sledijo: Janez Peterlin iz Bele Cerkve (52,7), Kmetija Fabjan iz Dolenjega Gradišča (52,6), Marjan Vdovč iz Osrečja (52,00), Jože Fabjan iz Dolenjega Gradišča (51,9), Karel Udovč iz Velikih Poljan (51,7), Silvo Vide iz Grobelj pri Šentjerneju (51,6), Andrej Košmrlj iz Malega Slatnika (51,3), Anton Lavrič iz Dolenjskih Toplic (51,3) in Franc Luzar iz Dolenjega Gradišča (51,3).

Več o dogajanju na finalu salamiad in kaj o domačih salamah in pomenu salamiad pravijo v Zvezi društev salamarjev Slovenije, v šmarješki občini idr., pa v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

Harmonikarji Klemna Hribarja

Harmonikarji Klemna Hribarja

Zelo obiskano prireditev, ki jo je povezoval Slavko Podboj, so popestrili nastopi Društva Godba na pihala Šmarješke Toplice, mladih harmonikašev in pevcev, Brajdimira in Berte, plesne skupine Tower pancers itd. Na ogled je bila tudi priložnostna razstava opreme za mesarstvo, mletje mesa in izdelavo salam.

Predsednik Društva vinogradnikov Šmarjeta Jože Bovhan, ki je bil glavni organizator tega pomembnega turistično-kulinaričnega dogodka, se zahvaljuje vsem podpornikom in sponzorjem za pomoč pri organizaciji prireditve.

‹ nazaj

Galerija (60)

SALAME 001, SALAME_001
SALAME 002, SALAME_002
SALAME 003, SALAME_003
SALAME 004, SALAME_004
SALAME 005, SALAME_005
SALAME 006, SALAME_006
SALAME 007, SALAME_007
SALAME 008, SALAME_008
SALAME 009, SALAME_009
SALAME 010, SALAME_010
SALAME 011, SALAME_011
SALAME 012, SALAME_012
SALAME 013, SALAME_013
SALAME 014, SALAME_014
SALAME 015, SALAME_015
SALAME 016, SALAME_016
SALAME 017, SALAME_017
SALAME 018, SALAME_018
SALAME 019, SALAME_019
SALAME 020, SALAME_020
SALAME 021, SALAME_021
SALAME 022, SALAME_022
SALAME 023, SALAME_023
SALAME 024, SALAME_024
SALAME 025, SALAME_025
SALAME 026, SALAME_026
SALAME 027, SALAME_027
SALAME 028, SALAME_028
SALAME 029, SALAME_029
SALAME 030, SALAME_030
SALAME 031, SALAME_031
SALAME 032, SALAME_032
SALAME 033, SALAME_033
SALAME 034, SALAME_034
SALAME 035, SALAME_035
SALAME 036, SALAME_036
SALAME 037, SALAME_037
SALAME 038, SALAME_038
SALAME 039, SALAME_039
SALAME 040, SALAME_040
SALAME 041, SALAME_041
SALAME 042, SALAME_042
SALAME 043, SALAME_043
SALAME 044, SALAME_044
SALAME 045, SALAME_045
SALAME 046, SALAME_046
SALAME 047, SALAME_047
SALAME 048, SALAME_048
SALAME 049, SALAME_049
SALAME 050, SALAME_050
SALAME 051, SALAME_051
SALAME 052, SALAME_052
SALAME 053, SALAME_053
SALAME 054, SALAME_054
SALAME 055, SALAME_055
SALAME 056, SALAME_056
SALAME 057, SALAME_057
SALAME 058, SALAME_058
SALAME 059, SALAME_059
SALAME 060, SALAME_060

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava