Zavod Novo mesto: Program zastavljen, le še lepo vreme naj bo

14.5.2019 | 15:15

Od leve proti desni: Aleš Makovac, Jasna Dokl Osolnik in Matjaž Kuzma iz Zavoda Novo mesto ter Alma in Lior Kochavy iz Odprte kuhne. (Foto: M. M.)

Od leve proti desni: Aleš Makovac, Jasna Dokl Osolnik in Matjaž Kuzma iz Zavoda Novo mesto ter Alma in Lior Kochavy iz Odprte kuhne. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Zavod Novo mesto po besedah v.d. direktorice Jasne Dokl Osolnik z letošnjim letom posluje tekoče in uspešno, zastavljen je tudi program, ki bo po njenih besedah ob koncu leta dokazal, da so na uspešni poti. Na današnji novinarski konferenci so predstavili prva dva večja festivala, in sicer Sem glasba, sem mesto ter Krka živi.

Dokl Osolnikova je uvodoma dejala, da je bil program zavoda zastavljen še pred njenim prihodom, da vključuje tradicionalne prireditve in nekaj novejših, njihova trenutno najmočnejša programa šport in kultura pa se v tem času iz dvoran selita na različna prizorišča na prostem. Prihodnjo soboto bodo med drugim na Loki v nekdanjemu domu športa odprli mladinski center Oton, pod teniškimi igrišči pa še piknik prostor.

Aleš Makovac je o peti izvedbi festivala Sem glasba, sem mesto (SGSM) dejal, da gre za novomeško zgodbo, ki dobiva mednarodno razsežnost in povezuje tudi ostale domače zavode. SGSM letos nudi šest koncertov, med drugimi tretje mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu z več kot 30 pevci iz osmih držav, ter bogat spremljevalni program. V ponedeljek, 27. maja, ga bo na Glavnem trgu odprl glasbeno-scenski spektakel Carmina Burana, na katerem bodo nastopili tudi otroci iz pevskih sestavov novomeških šol in GŠ Marjana Kozine.

Od prihodnje sobote do konca avgusta bo na različnih prizoriščih na in ob reki Krki potekal še projekt Krka živi, ki se od leta 2015 in prvih predstavitvev z reko povezanih društev širi še z drugimi programi in tudi izvajalci. »Vse, kar si želimo, je lepo vreme,« je ob predstavitvi palete športnih dogodkov, od košarkarskega turnirja do odprtja dveh novih igrišč za odbojko na mivki, rekel Matjaž Kuzma in nadaljeval, da bo 25. maja pesto od Pumpnce v Bršljinu do Loke, in sicer na obeh straneh reke.

Ta dan se jim bo pridružila še znamenita Odprta kuhna, ki bo na Glavnem trgu ponujala kulinarične specialitete 30 ponudnikov. Po besedah Alme in Liorja Kochavyja so si po Ljubljani in nekaterih drugih krajih že dolgo želeli osvojiti še dolenjsko prestolnico, a so sprva čakali na zaključek prenove, letos pa jim je enkrat že zagodlo vreme. Obljubila sta, da bo sleherni obiskovalec našel kaj po svojem okusu, tako od jedače do pijače, da sta morala kar nekaj ponudnikov zavrniti in da se prve izvedbe, ki naj bi ji sledile še ponovitve večkrat v letu, izjemno veselita, saj ju, sodeč po velikem interesu in prejetih vprašanjih, tu čaka kulinarično izobražena in zahtevna publika.

Mirjana Martinović

Komentarji (2)

15.5.2019 21   (21)   (0)   Ocenidamjan 
Mene pa čist tako zanima, kdaj bomo imeli v mestu kakšno sceno, recimo kake koncerte za normalne ljudi, recimo urbano glasbo kot sta rock ali alter, morda kakšna elektronika. Govorim jasno o klubski sceni ne o dvakratnem koncertu Modrijavnov in Nuše Derende na leto .... Svoj čas se je vsaj malo dogajalo, sedaj pa je vse na nuli oz še huje. Glede na to da se je v tem mestu forsirala določena struja, ki je vzela tudi veliko sredstev za "po njihovem mnenju" mladinsko in glasbeno kulturo, pač drugi niso mogli kaj dosti narediti z ostanki. Sedaj pa še tistih par bednih stvari ki so jih naredili ni več. Zatorej sprašujem, kaj lahko pričakujem zdaj, rad bi da me zabavate, plačujem davke in zahtevam zabavo in to tudi resno mislim. Pač sforsirali ste se da boste furali sceno kao, od scene pa ni čisto nič. NM je po mojem najbolj beden in dolgočasen kraj v Sloveniji .Od teh starejših občanov na sliki ne pričakujem ničesar, ker so že prestari, da bi lahko furali urbano sceno oz sceno za maldino in nas starejše omladince. Tut ni resno pričakovat kaj takega. No kdaj bo kak rock koncert, kje je zdaj vsa tista vnema zagona mesta in prevetritev mesta. Kocke niso dovolj...
16.5.2019 9   (9)   (0)   OceniTrue Truic 
Zelo lepo napisano. Vsaka beseda. Vse kar se dogaja v NM je FAKE. zato ker so ljudje, ki upravljajo naše mesto FAKE ( ceneni ponaredek, vsega kar predstavljajo..) in zraven še .......Nekateri smo to uvideli 2014 na volitvah, drugi počasi spoznavajo realnost svoje podpore. Vsekakor ljudje, ki vodijo to mesto- so sami sebi namen. Podpirajo ozki krog istomišeljenikov in pajdašev vse, ki se ne strinjajo z njimi in so mogoče SPOSOBNI premikati zadeve pa - brezkompromisno ODREŽEJO. Tako mladino, zabavo, šport in kulturo. To je najbolj mračno in NEIZVORNO mesto v Sloveniji, kar se tiče družbenega dogajanja... Denarja dovolj, duše nobene....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava