Desetletji v znamenju Sandija Papeža in kolesa

3.6.2019 | 19:30

Slavko Matko (tretji z leve) je sprejel posebej zase in posebej za društvo priznanje Adrie Mobil, ki sta mu ga izročila Mojca Novak in Bogdan Fink (desno). (Foto: M. L.)

Župan Gregor Macedoni, Slavko Matko in Sandi Papež (z leve) (Foto: M. L.)

Janko Hrovat (levo) je med uspešnimi kolesarji na dirkah v Gabrju tokrat nagovoril tudi domačina Tomaža Noseta (desno) (Foto: M. L.)

Nekaj članov godbe (Foto: M. L.)

Gabrje - Kolesarsko društvo Papež-Podgorje je ob koncu tedna slovesno zaznamovalo 20-letnico delovanja. Na prireditvi v Gabrju sta zbrane nagovorila Slavko Matko, predsednik društva, in župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. »Sandija Papeža smo vzeli za svojega – za Gabrčana,« je dejal Matko in tako tudi sporočil, da so številni domačini na širšem območju ponosni na nadvse uspešnega kolesarja, nekdanjega vrhunskega tekmovalca, Sandija Papeža.

Po županovih besedah delovanje Kolesarskega društva Papež-Podgorje in organizatorjev kolesarskih prireditev v Gabrju pripomorejo k temu, da je Novo mesto tako uspešno v kolesarstvu. »Verjamem, da Gabrje v kolesarstvu še ni reklo zadnje besede,« je dejal Macedoni.

Na prireditvi, ki jo je vodil Lojze Bojanc, je novomeški Kolesarski klub Adria Mobil podelil priznanje Kolesarskemu društvu Papež – Podgorje in predsedniku Slavku Matku; odličji sta izročila predstavnika kluba predsednica Mojca Novak in direktor Bogdan Fink. Priznanje društvu je predsedniku Matku izročil tudi župan Gregor Macedoni v imenu Mestne občine Novo mesto.

V začetku so predvajali kratek film o kolesarskih prireditvah v Gabrju, avtorja Saša Barantina, v uradnem delu programa so Mešani pevski zbor Revoz, domača Podgurska godba in harmonikarsko kitarska zasedba poskrbeli za glasbo.

Dvajsetletnico društva so pospremili z biltenom. Ta med drugim kratko predstavlja predsednika Slavka Matka in z zapisi o Sandiju Papežu, Janezu Jagodicu in Franciju Zrimšku daje vpogled v svet tekmovalnega kolesarstva in trenerskega dela. Prinaša tudi nagovore župana Gregorja Macedonija, že omenjene predsednice Mojce Novak in znane novomeške podjetnice Marte Medle.

Janko Hrovat je v bilten poznavalsko prispeval natančno statistiko o kolesarskih dirkah od leta 1999 do 2018. S tako zbranimi podatki je bilten lahko pomemben vir tudi za preučevanje slovenskega kolesarstva, ne samo kolesarstva v Gabrju, kjer je doma uspešni tekmovalec Tomaž Nose.

Z biltenom poudarjajo, da se v izvedbo vsakokratnih kolesarskih dirk v Gabrju vključujejo številna društva iz Gabrja ter sosednjih vasi Suhadol in Brusnice. Nepogrešljivi pri tem so tudi redarji. In v biltenu so se posebej poklonili enemu od redarjev, to je Slavko Bogolin, ki mu je Janko Hrovat posvetil stvarno, čeprav hudomušno pesem Rumeni redar.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava