Dobrodelna akcija Slovenske karitas Otroci nas potrebujejo

13.6.2019 | 17:00

Vir: Slovenska karitas

Vir: Slovenska karitas

Ljubljana - Slovenska karitas je začela z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju materialnih in finančnih sredstev za pomoč 11.000 socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami. Hkrati župnijske karitas začenjajo zbiranje prošenj socialno ogroženih družin za pomoč s šolskimi potrebščinami, so sporočili iz Slovenske karitas.

V maju so v akciji Pokloni zvezek osnovne šole in vrtce že povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogrožene otroke, odzvalo pa se je 261 osnovnih šol in 107 vrtcev. Zbrani zvezki, skupaj z lepimi mislimi otrok na posebnih razglednicah, v teh dneh že prihajajo na škofijske Karitas.

Zbrane zvezke in denar iz dobrodelne akcije Otroci nas potrebujejo bodo avgusta razdelili socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki, neposredno pomoč bodo razdelili v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin. Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo karitas v svojem kraju.

V Slovenski karitas ocenjujejo, da bo tudi letos pomoč potrebovalo več kot 11.000 socialno ogroženih osnovnošolcev, saj glede na prošnje, ki že prihajajo na župnijske karitas, pričakujejo podoben obseg prošenj, povezanih s šolo. Karitas v Sloveniji pa pomaga prek 20.000 družinam z otroki.

»Številni starši, ki komaj shajajo iz meseca v mesec, se poleg druge materialne stiske ob koncu šolskega leta znajdejo v še večjih težavah. Njihovi otroci bodo prav v juniju prejeli sezname šolskih potrebščin, ki jih je potrebno preko poletja kupiti za naslednje šolsko leto. Starši samo za najnujnejše in obvezne šolske potrebščine za enega otroka v drugi ali tretji triadi potrebujejo več kot 200 evrov,« so pojasnili v sporočilu za javnost.

Na karitas se še posebej obračajo po pomoč družine, kjer so starši brezposelni ali imajo nizko plačo, zadolžene družine, družine z enim staršem in družine z več osnovnošolci. Velikokrat pomoč potrebujejo tudi družine, ki za silo shajajo skozi leto in drugače ne prejemajo pomoči. Nakup šolskih potrebščin pred novim šolskim letom pa presega njihove zmožnosti.

V sodelovanju z osnovnimi šolami socialno ogroženim otrokom poleg pomoči s šolskimi potrebščinami nekatere karitas dodatno pomagajo tudi med letom z učno pomočjo, pomočjo pri plačilu različnih dejavnosti, prevozov za dijake in položnic za prehrano.

Skupna pomoč s šolskimi potrebščinami in pomoč pri plačilu položnic za šolo je lani v celotni mreži karitas znašala preko 380.000 evrov. Od tega se je v lanski vseslovenski dobrodelni akciji Otroci nas potrebujejo do konca leta zbralo 150.017 evrov, ostalo so zbrale župnijske karitas. Del sredstev je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. V letu 2018 je na karitas pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 11.123 otrok, so navedli.

Poleg šolskih potrebščin je lani dodatno 1.461 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti. V Botrstva karitas je bilo vključenih preko 200 otrok, v sklopu dela župnijskih karitas pa je bilo več kot 17.125 otrok vključenih v obdarovanja, delavnice, družabne dogodke in od tega 286 v centre za mlade in otroke.

Skupna vrednost vseh omenjenih programov je v letu 2018 znašala 736.304 evrov, v različne programe karitas pa je bilo skupaj vključenih 28.248 otrok in dijakov. Sredstva so bila večinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, večji del pa je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

»Otrokom želimo, da bi kot odrasli živeli ustvarjalno in dostojno. Da bi se v prihodnosti rešili revščine, potrebujejo primerno izobrazbo, pridobljene spretnosti in prepričanje, da zmorejo. Otroci nas potrebujejo, potrebujejo našo spodbudo in oporo,« so še poudarili na Slovenski karitas.

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava