dolenjska

FOTO: Globodolski gasilci praznovali 100 let

17.6.2019 | 11:20 | Tekst in foto: M. Ž.

Obnovljeni dom je blagoslovil mirnopeški župnik Janez Rihtaršič.

Obnovljeni dom je blagoslovil mirnopeški župnik Janez Rihtaršič.

Predsednik PGD Globodol Franc Jarc

Predsednik PGD Globodol Franc Jarc

 FOTO: Globodolski gasilci praznovali 100 let
 FOTO: Globodolski gasilci praznovali 100 let
 FOTO: Globodolski gasilci praznovali 100 let

Globodol - Prostovoljno gasilsko društvo Globodol praznuje 100 let delovanja. Visoki jubilej so z veliko gasilsko parado, slavnostno prireditvijo, prevzemom obnovljenega gasilskega doma in Florijanove slike ter razvitjem obnovljenega društvenega prapora, obeležili v soboto popoldne.

»Živimo v času, ko so družbeno moralne vrednote na preizkušnji. Gasilci dokazujemo, da temu ni tako, Pomoč v stiski je bila vedno plemenita gesta globodolskih gasilcev. Ogenj, ki je eden bistvenih pogojev za življenje, je lahko hkrati tudi nosilec gorja, nesreče in žalosti. Društvo je bilo v prvi vrsti ustanovljeno ravno z namenom, kako se ubraniti ognja, ko ta preseže meje kontroliranega. Osnovno spoznanje je bilo, da se skupina lažje kot posameznik upira nesreči, ki jo lahko prinese ogenj. Predniki so se zavedali pomena in prednosti skupinskega delovanja. Kjer je sloga, je tudi zmaga, v slogi je moč,« je uvodoma v nagovoru zbranim na slovesnosti poudaril predsednik globodolskih gasilcev Franc Jarc.

Pobudnik za ustanovitev prostovoljnega gasilskega društva v Globodolu je bil tedanji predsednik gasilskega društva v Mirni Peči, trgovec Alojzij Hude, organizator in prvi predsednik društva pa Franc Kolenc, ki je za dobrodelno dejavnost navdušil še devet mož, predvsem gospodarje, ki so uživali ugled med ljudmi, danes pa društvo šteje 139 članov. »Imamo pionirsko in mladinsko desetino, tako da bomo imeli komu prepustiti to, kar smo zgradili v 100 letih,« je dejal Jarc, ki se je v govoru sprehodil skozi bogato zgodovino društva. To, kot je še izpostavil, je že od začetka delovanja tudi organizacija, ki je tesno povezana z razvojem kraja in je sploh na podeželju središče kulturnega in družabnega dogajanja.

Dom lepo obnovljen

Z obnovo gasilskega doma so začeli v letu 2016 in jo zaključili lani. Sprva so nameravali zamenjati le dotrajano streho, a so, kot je dejal predsednik društva, na pobudo nekaterih članov vse skupaj zastavili precej širše. Oblikovali so gradbeni odbor, ki ga je vodil Jože Bobnar, in v poletnih mesecih leta 2016 začeli z deli. Postavili so nov zidan stolp, s čimer so v pritličju pridobili prostor za orodje, v prvem nadstropju pa uredili sanitarije. Med drugim so zamenjali celotno ostrešje s strešniki, prenovili so notranjost doma, zamenjali pohištvo v kuhinji in sejni sobi, lani pa prenovo zaključili še z novo izolacijsko fasado. Dom krasi tudi nova slika svetega Florjana na Globodolsko dolino, ki je delo slikarja Martina Blatnika s Podgozda pri Dvoru.

Ob tej priložnosti so seveda podelili tudi društvene zahvale najbolj zaslužnim gasilcem in organizacijam pri obnovi doma, zahvale sodelujočim gasilskim društvom v paradi, med njimi je bilo tudi pobrateno DVD Priselci pri Karlovcu, posebno društveno priznanje pa so vročili častnemu članu Antonu Pustu za 60 let prizadevnega sodelovanja in članstvo v društvu, ta pa je društvu izročil kipec sv. Florijana.

Podelili so tudi priznanja Gasilske zveze Novo mesto in Gasilske zveze Slovenije, med slednjimi je gasilsko odlikovanje II. stopnje prejel Jože Bobnar in gasilsko plemenico I. stopnje Anton Strajnar ml., PGD Globodol pa je ob jubileju prejelo odlikovanje GZS za posebne zasluge v gasilstvu.

Slovesnosti so se med ostalimi udeležili predstavnik GZS-član upravnega odbora GZS, predsednik gasilske regije Dolenjska in tudi predsednik GZ Trebnje Janez Bregant, poveljnik civilne zaščite Dolenjske regije in podpredsednik Gasilske zveze Novo mesto Marjan Šmalc, gasilski poveljnik občine Mirna Peč Marjan Jankelj in mirnopeški župan Andrej Kastelic.

V paradi so poleg domačega in že omenjenega prijateljskega društva iz Hrvaške sodelovali še gasilci iz društev Miran Peč, Jablan, Hmeljčič, Ljubljana – Vič, Ponikve, Vrhe in Ajdovec, Papirniški pihalni orkester iz Vevč ter mažorete iz Ajdovca in Dvora, na prireditvi pa je nastopil tudi Moški pevski zbor Rožmarin.

‹ nazaj

Galerija (48)

pgd globodol01, pgd_globodol01
pgd globodol02, pgd_globodol02
pgd globodol03, pgd_globodol03
pgd globodol04, pgd_globodol04
pgd globodol05, pgd_globodol05
pgd globodol06, pgd_globodol06
pgd globodol07, pgd_globodol07
pgd globodol08, pgd_globodol08
pgd globodol09, pgd_globodol09
pgd globodol10, pgd_globodol10
pgd globodol11, pgd_globodol11
pgd globodol13, pgd_globodol13
pgd globodol15, pgd_globodol15
pgd globodol17, pgd_globodol17
pgd globodol18, pgd_globodol18
pgd globodol19, pgd_globodol19
pgd globodol21, pgd_globodol21
pgd globodol24, pgd_globodol24
pgd globodol26, pgd_globodol26
pgd globodol29, pgd_globodol29
pgd globodol30, pgd_globodol30
pgd globodol32, pgd_globodol32
pgd globodol33, pgd_globodol33
pgd globodol34, pgd_globodol34
pgd globodol35, pgd_globodol35
pgd globodol36, pgd_globodol36
pgd globodol37, pgd_globodol37
pgd globodol38, pgd_globodol38
pgd globodol39, pgd_globodol39
pgd globodol40, pgd_globodol40
pgd globodol42, pgd_globodol42
pgd globodol44, pgd_globodol44
pgd globodol46, pgd_globodol46
pgd globodol47, pgd_globodol47
pgd globodol48, pgd_globodol48
pgd globodol49, pgd_globodol49
pgd globodol50, pgd_globodol50
pgd globodol51, pgd_globodol51
pgd globodol52, pgd_globodol52
pgd globodol53, pgd_globodol53
pgd globodol54, pgd_globodol54
pgd globodol57, pgd_globodol57
pgd_globodol59
pgd_globodol60
pgd_globodol61
pgd_globodol62
pgd_globodol63
pgd_globodol66

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava