130 let gribeljske šole

17.6.2019 | 13:10

Učenci so predstavili, kaj vse so se naučili.

Učenci so predstavili, kaj vse so se naučili.

130 let gribeljske šole
130 let gribeljske šole

Griblje - »5. novembra 1889 se je vršilo slavnostno blagoslavljanje novega šolskega poslopja,« so zapisali pred 130 leti v kroniko gribeljske šole, ki jo še vedno s ponosom hranijo prav za vseh 130 let. Kako je bilo nekdaj v šoli, so se spomnili tudi na včerajšnji prireditvi. Seveda pa so sedanji in nekdanji gribeljski učenci in otroci, ki bodo to šele postali, na slovesnosti prikazali predvsem, kaj vse počnejo v šoli danes.

Žal je prvi gribeljski učitelj, sicer še pripravnik Peter Kambič, ki je bil krhkega zdravja, že 29. novembra 1890 umrl. Tudi sicer so se v gribeljski šoli v vseh desetletjih zvrstili številni učitelji, saj je bila za mnoge pedagoške delavce ta vaška šola odskočna deska za boljša delovna mesta. V preteklosti so bile v njej zaposlene predvsem mlajše učiteljice, ki pa niso imele veliko izkušenj s kombiniranim poukom. »Danes postaja poučevanje na vaški šoli prednost, kjer se učitelji, učenci in starši dopolnjujemo in podpiramo,« je prepričana Damjana Vraničar, ravnateljica OŠ Loka Črnomelj, katere podružnica je od leta 1989 gribeljska šola, pred tem pa je  v šolskem letu 1963/64 postala podružnična šola črnomaljske OŠ Mirana Jarca..

Gribeljska šola se lahko pohvali, da je prav njen učenec dočakal največjo starost med Slovenci. Niko Dragoš, ki se je rodil avgusta 1907 v Gribljah, je umrl marca lani. Ob smrti v 111. letu starosti je bil najstarejši moški prebivalec Slovenije vseh časov. Ko je šola praznovala svojo 120-letnico, se je pri svojih 102 letih še udeležil slovesnosti. Tokrat pa sta krajevna skupnost Griblje in Turistično društvo Griblje v sodelovanju z ostalimi društvi v Gribljah pripravila srečanje vseh Gribeljcev, ki so si uredili drugi dom zunaj rojstne vasi.

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava