dolenjska

Marof: Najprej tematska pot in drevored

9.7.2019 | 19:00 | Tekst in foto: M. Martinović

V sklopu danes  predstavljenega projekta nameravajo v Kettejevem drevoredu odstraniti 25 dreves in zasaditi okoli deset novih.

V sklopu danes  predstavljenega projekta nameravajo v Kettejevem drevoredu odstraniti 25 dreves in zasaditi okoli deset novih.

Z leve proti desni: vodja projekta Luka Jukič, Jernej Radovac iz Acerja, dr. Iztok Kovačič, Mitja Simič in dr. Peter Železnik

Z leve proti desni: vodja projekta Luka Jukič, Jernej Radovac iz Acerja, dr. Iztok Kovačič, Mitja Simič in dr. Peter Železnik

Novo mesto - Kot je znano, MO Novo mesto na Marofu načrtuje Arheološki park Situla, a se bo že prej oz. že letos lotila ureditve nove tematske poti gradišče Marof in z njo prenove obstoječega Kettejevega drevoreda.

Mestni drevored je star okoli 120 let in po besedah vodje novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) Mitje Simiča zajema okoli 300 divjih kostanjev. Zasadili so ga po izgradnji ceste od Bršljina do mesta, ko povezava preko Marofa ni bila več glavna mestna vpadnica in je z zasaditvijo dreves znotraj cestišča postala sprehajalna pot. A drevesa v preteklosti niso bila deležna zadostne nege, leta 1994 so jih odstranili skoraj dve tretjini, razne bolezni so napadle tudi mlajša drevesa. V sodelovanju z Zavodom za varstvo narave in Dolenjskim muzejem je že pred petimi leti nastal konzervatorski načrt, na podlagi katerega so sedaj na MO Novo mesto zasnovali projekt ureditve omenjene arheološke tematske poti.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja urada za prostor in razvoj dr. Iztok Kovačič, bodo za naložbo odšteli slabih 438.000 evrov (z davkom), januarja letos pa je padla odločitev, da bo projekt z 250.000 evri sofinancirala Evropska unija preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

»Po gradišču Marof bomo uredili okoli 700 metrov dolgo peščeno krožno pešpot. Na enem odseku bo še prezentacija dela utrjenega obzidja in obrambnega nasipa gradišča, na severozahodnem delu pa otroško igrišče,« je rekel dr. Kovačič in nadaljeval, da še letos sledi razpis za izvajalca in začetek del, ki naj bi bila končana v desetih mesecih. Kot omenjeno, bodo ob tem prenovili Kettejev drevored, kjer bodo med drugim zamenjali obstoječe klopi in uredili cestno razsvetljavo.

Županov pooblaščenec za mestno drevje dr. Peter Železnik je dodal, da bodo ob prenovi nadomestili 25 najbolj slabih dreves in hkrati zasadili okoli deset novih: »Drevored je bil v preteklosti slabo oskrbovan, ima pa tudi slabo rastišče. Drevesa je napadla bolezen, ki je do izbruha ne moremo opaziti in se je ne da zdraviti, tako da smo za odstranitev določili tista, ki so že v tako slabem stanju, da so nevarna za sprehajalce.«

Arheološki park Situla sicer zajema več sklopov, poleg omenjenega območja gradišča še grobišče in interpretacijski center. Po Kovačičevih besedah pripravljajo strokovne podlage za vsakega, sledi priprava občinskih podrobnih prostorskih načrtov, a so se odločili najprej urediti tematsko pot in prenoviti drevored, kar bo predstavljajo vstopno točko bodočega parka.

‹ nazaj

Komentarji (6)

9.7.2019—   (3)   (3)   Oceniklemen 
ma rušiiiiii pa kdu rab tu drevje u mestu. rušiiiiiiiiii
10.7.2019OceniTrue Truic 
Ruši! Posekaj vse, pusti beton in lepe kocke. Pa vse spomenike in obeležja , sploh tiste iz pretekle zg. v situle spremen in otroške igrice prireraj- vsak dan..! Mi vsi smo situla v Nm in razmišljamo kot situla ! Ostalo ni pomembno nič! Živele situle....!
10.7.2019 2   (2)   (0)   OceniTrue Truic 
Vse v tej DNŠ vladavini se suče okol situle, razmišlja kot situla, zabava kot situla...ko pripelješ poslovne partnerje v NM, ki bi se radi sprostili in malce pozabavali kot je to običajno na zahodu in drugje po svetu po napornem delovnem dnevu oz.posl .sestanku , jim lahko ponudiš razvedrilo "Rudija potepuškega" in zaprte lokale po 22h, pa kakšen ogled" situl" v mestnem muzeju al po novem - na "pokopališču Marof"...Predlagam spremembo imena mesta iz NM v "DNŠ SITULA ". Vseh zadnjih 5 let se suče vse okoli teh dveh "DNŠ združbe " in "Situl".....ostalih perečih zadev NM, kot da ni:) Ostalo je vse TIPI TOP.:) bem ti tak life...v regionalni prestolnici.:)
10.7.2019 1   (1)   (0)   OceniJožko 
Novo mesto ali prej Rudolfovo, ima od časa svoje ustanovitve l. 1365, do sedaj, bogato, zanimivo zgodovino in pestro dogajanje, ki pa je širše vse premalo poznano. Zanimivo je, kako se poudarja, da je Nm mesto situl, ko pa to takrat od ustanovitve naprej, z njimi ni imelo nobene zveze. Ali pač ?
10.7.2019–2   (0)   (2)   Ocenireziser 
še vedno boli 65+..pa tile 4 komentarji so vsi od ene in iste osebe tako kot po večini vsi komentarji na tem portalu...prav je da uredijo drevored, prav je, da uredijo marof!!
10.7.2019OceniTrue Truic 
Jožko, podpišem v celoti kar si komentiral. Vsako besedo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava