kronika

Višje sodišče Mikcu potrdilo 10 let zaporne kazni za poskus umora

15.7.2019 | 10:15 | M. Ž.

Ivan Mikec (Foto: B. B., arhiv DL)

Ivan Mikec (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Višje sodišče je v primeru Ivana Mikca iz Svetega Vrha pri Mokronogu pritrdilo prvostopenjskemu sodišču, ki je obtoženemu za poskus umora žene Anice prisodilo deset let zapora. Po poročanju današnjega Dnevnika, so višji sodniki prepričani, da sta zahrbtnost in grozovitost dejanja, pri katerem je oškodovanka utrpela hude opekline, dokazana.

»Deset let je primerna in pravična kazen,« je višje sodišče pritrdilo novomeškemu okrožnemu sodišču, ki je 67-letnega Mikca spoznalo za krivega poskusa umora žene.

Kot smo na Dolenjskem listu poročali ob izreku sodbe na novomeškem sodišču, je Mikec pred tem dejanjem že večkrat, zlasti v vinjenem stanju, ženi grozil, da jo bo pretepel, in jo žalil, 5. maja lani pa je malo po 23. uri vstopil v spalnico, kjer je Anica že spala, in jo napadel.

Pred tem je iz hiše vzel posteljni vzglavnik, odšel do bližnjega gospodarskega poslopja, vzel slamo in jo skupaj z vzglavnikom polil z bencinom. Nato se je z vžigalnikom vrnil v spalnico, slamo položil na vzglavnik, potem pa oboje prižgal. Anica se je v tistem hipu prebudila in vstala, Ivan pa je stopil k njej, zavpil: »Zdaj boste vsi pocrkali,« in ji že goreč pripravek porinil v obraz in prsni koš. Anica je začela goreti po obrazu in prsnem košu, a je bila še dovolj prisebna, da je stekla v kopalnico in se z brisačo pogasila, tako da je ostalo le pri poskusu. Med napadom je utrpela opekline na približno 12 odst. telesne površine: na hrbtu, kolenih, nadlakti in prsnem košu, kjer so bile opekline najhujše.

Mikec je imel med dejanjem zaradi akutnega alkoholnega opoja bistveno zmanjšane sposobnosti razumevanja in obvladovanja, pri določitvi kazni pa je senat novomeškega sodišče upošteval tudi druge omilitvene okoliščine, in sicer, da se je med napadom tudi sam hudo poškodoval, da prej nad ženo ni bil nasilen in da je nenazadnje izrazil obžalovanje nad dejanjem. Te okoliščine so vplivale, da mu je senat prisodil nižjo kazen, kot jo določa zakon, ki za poskus umora predvideva najmanj 15 let zapora, tožilstvo pa je zahtevalo 13 let zapora.

Mikčeva odvetnica Jasna Simčič vztraja, da je šlo za poskus uboja, in po pisanju Dnevnika napovedala, da bo na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Višje sodišče je namreč zavrnilo vse njene pritožbene navedbe.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava