dolenjska

Sanacija pogorišča naj bi stekla konec meseca

16.7.2019 | 15:00 | M. Ž.

V Zalogu na odvoz čaka še več kot sedem tisoč ton ožganih odpadkov. (Foto: M. M., arhiv DL)

V Zalogu na odvoz čaka še več kot sedem tisoč ton ožganih odpadkov. (Foto: M. M., arhiv DL)

Zalog - Odpadke s pogorišča pred skoraj dvema letoma pogorele podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži naj bi začeli odvažati konec meseca. Po izvedenem javnem naročilu zdaj preverjajo še podizvajalce, je ob robu obiska v Kočevju pred tednom dni za STA povedal minister za okolje in prostor Simon Zajc. Odpadke bo odpeljalo krško podjetje Kostak.

Z okoljskega ministrstva so po omenjenem javnem naročilu v začetku junija sporočili, da mora Kostak, ki je edino oddalo ponudbo, prevzem, odvoz in oddajo odpadkov v obdelavo končati v treh mesecih od podpisa pogodbe. Odpadki so deloma v kupih v razsutem stanju, deloma v balah, nekateri so deloma ožgani. Gre za gorljive materiale iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov, so dodali.

V Kostaku so za STA v petek povedali, da so pogodbo za prevzem, prevoz in obdelavo zaloških odpadkov podpisali 14. junija in da pogodbena vrednost dela brez davka znaša nekaj manj kot 1,49 milijona evrov. Dela morajo končati do konca oktobra.

Po podatkih podjetja gre sicer za delno obdelane nenevarne komunalne odpadke iz gospodinjstev, ki so bili ožgani v požaru. V manjši meri oz. manj kot desetini pa za nenevarno plastiko iz industrije, ki je bila prav tako ožgana v požaru.

Vse odpadke bodo predelali na objektih za energetsko obdelavo odpadkov. Sodelujejo z več podizvajalci, njihov največji pa je sežigalnica v Avstriji, so še za STA povedali v Kostaku.

‹ nazaj

Komentarji (2)

17.7.2019 1 (1) (0)Ocenimiha 
Iz katerega žepa bo šlo teh 1,49 milionov za sanacijo? Kaj pa glede požara, a se je našla odgovornost? Je morda že kakšen epilog?
29.7.2019 1 (1) (0)Oceniokoljska.pisarna@rovo.si 
Zaradi zaščite davkoplačevalcev bomo na državo naslovili predlog, da na podlagi znanih dejstev in naših dognanj kjer je jasno, da je onesnaževalec znan, kateri je tudi zaznan tudi v poslovnem registru kot delujoči a za katerega smo ugotovili, da je trenutno zelo plačilno sposoben. Naš namen v ROVO je obvestiti predsednika vlade in države RS, da se na osnovi financiranja sanacije Ekosistemov s strani države, naj država, da omenjene parcele pod hipoteko in si tako država RS prepiše zemljiški dolg na omenjenem delu zemljišč v GC Zalog. Namreč prišli smo do informacij, da nekateri subjekti kot je npr. Občina Straža s statusom predkupne pravice, naj bi bili že dogovorjeni za kupčijo z zasebnim subjektom kjer skupaj načrtujejo prodajo oz. nakup po opravljeni sanaciji. Kar pomeni, da bo dobro opravljena kupčija samo za nekoga, za davkoplačevalsko blagajno pa samo izkupiček od prodane megle iz ozadja, to pomeni nič ! Tina Klobučar, O. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava