posavje

Krška nuklearka tudi po poti digitalizacije

4.8.2019 | 17:30

Foto: NEK, arhiv DL

Foto: NEK, arhiv DL

Krško

V Nuklearni elektrarni Krško (Nek), kjer so po odločitvi o dolgoročnem obratovanju elektrarne in po katastrofi na Japonskem začeli program varnostne nadgradnje in tega do zdaj izvedli dobro polovico, uvajajo tudi digitalizacijo. Menijo namreč, da sta digitalizacija in kibernetska varnost izziv za vso družbo, pri čemer jedrska industrija ni izjema.

V Neku so za Slovensko tiskovno agencijo navedli, da med posodobitve, ki jim zagotavljajo zanesljivost in konkurenčnost, sodi tudi digitalizacija procesov, ki se hitreje kot pri tehnologiji proizvodnje električne energije širi pri nuklearkinih poslovnih procesih.

Omenjeno digitalizacijo bodo nadaljevali na vseh področjih, kar jim bo omogočilo optimalnejše vzdrževanje elektrarne in nižje stroške, so dodali.

Po podatkih Neka je večina tamkajšnjih poslovnih procesov že elektronskih. V tehnični operativi Neka so digitalizirali vodenje dnevnikov obhodov opreme, osamitev in vzpostavljanja sistemov.

"Digitalizirali smo zelo pomemben in obsežen proces delovnih nalogov, ki so elektronski, od priprave, planiranja, pridobivanja dovoljenj, odobritev, izvedbe posameznih operacij po delovnem nalogu do zaključitve in vpisa zgodovine. Digitalizirani so tudi nabavni proces, skladišče, sprejemna kontrola ter planiranje in nadzor porabe sredstev," so pristavili.

V krški nuklearki so tudi pred leti razvili t. i. "iskalnik znanj in izkušenj - IZI", ki z enostavnim vmesnikom omogoča iskanje po njihovih internih izkušnjah, informacijah, znanjih in dokumentih, hkrati pa po izkušnjah preostalih jedrskih elektrarn, ki so zbrane pri mednarodnih strokovnih organizacijah.

Iskalnik je kot pomoč povezan tudi z drugimi pomembnimi e-procesi v Neku. Svetovno združenje operaterjev jedrskih elektrarn WANO pa je nuklearkin iskalnik IZI potrdilo kot zgleden primer pri uporabi obratovalnih izkušenj v jedrski industriji in ga priporočilo drugim elektrarnam, so še dodali v Neku.

Sicer pa so v poročilu o lanskem poslovanju napovedali, da bodo v pomembne sisteme elektrarne "upoštevajoč naravo tehnologije Neka in konservativnost pri uvajanju digitalizacije" vzpostavili dolgoročno strategijo digitalizacije, ki bo temeljila na potrebah končnih uporabnikov.

Sodelavci Neka tudi s svojo dejavno udeležbo v mednarodnih strokovnih organizacijah s področja jedrske industrije izmenjujejo izkušnje in dobre primere pri digitalizaciji v jedrski industriji, s čimer dosegajo tudi stroškovne prihranke, so še zapisali v letnem poročilu.

Nek sicer v jeseni čaka redni remont. Začeli ga bodo 1. oktobra in ga predvidoma končali v mesecu dni. Med tem bodo poleg menjave goriva izvedli obsežna preverjanja opreme in preventivna vzdrževalna dela elektro, strojne in regulacijske opreme. Hkrati bodo izvedli tudi posodobitve različnega obsega in zahtevnosti, med temi posodobitve za okrepitev zanesljivosti obratovanja in po programu nadgradnje varnosti.

STA

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava