bela krajina

FOTO: Tretji festival česna

11.8.2019 | 11:00 | Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Gašper Gregorič je uresničil svoje lanskoletne napovedi.

Gašper Gregorič je uresničil svoje lanskoletne napovedi.

FOTO: Tretji festival česna
FOTO: Tretji festival česna

Jelševnik - Na izletniški kmetiji Zupančič na Jelševniku pri Črnomlju so pripravili tretji okolju prijazen festival, ki so ga poimenovali Česnovanje. Glavni namen prireditve je, kot pove že ime, promocija lokalno pridelanega česna, prav tako pa črne človeški ribice, ki živi tudi v kraškem bruhalniku na Zupančičevi domačiji. Ob zaključku lanskega Česnovanja je Gašper Gregorič, pobudnik in glavni organizator prireditve, napovedal, da bo v letošnjem letu še bolj pestra kot je bila lanska.

In če je bil lani še skrivnosten z napovedmi o letošnji prireditvi, se je letos pokazalo, da je držal besedo. Organizatorjev pa se je usmililo tudi vreme, saj sta bili prvi dve prireditvi v hladnem vremenu in dežju, včeraj pa je bilo sončno in vroče. Tudi to je bil razlog, da je na Česnovanje prišlo veliko ljudi. A gotovo tudi zato, ker se je glas o festivalu že precej razširil, res pa je tudi, da organizatorji vsako leto obiskovalcem ponudijo več.

Tokrat so program razdelili na spremljevalni, izobraževalni in otroški. V spremljevalnem so pripravili pohod po pohodno tekaški poti od Svibnika do Jelševnika, članice Društva upokojencev Črnomelj, ki so povezane v slikarski sekciji Ivanjščice, pa so na Jelševniku slikale naravo in česen.

V izobraževalnem programu so obiskovalci prisluhnili predavanjem Andreje Drakulič Veselič o umestitvi lokalnih sestavin v kulinariko, Riharda Zupančiča o človeški ribici na Jelševniku, Gašperja Gregoriča o boleznih in škodljivcih česna ter Polone Klančnik o tem, zakaj naj ljudje pečejo kruh z drožmi. Alenka Kukman je pripravila delavnico, na kateri je izdelovala naravno mazilo in pršilo proti klopom in komarjem. Otroci pa so z Ano Strmec pekli česnove kruhke.

Ves dan so lahko obiskovalci na tržnici, ki so jo postavili na prireditvenem prostoru, kupovali ali zgolj okušali lokalne dobrote. Na izletniški kmetiji so ponudili dobrote, med katerimi prednjačijo ribe, izkušena belokranjska kuharska ekipa pa je pripravila česnof bufet.

‹ nazaj

Galerija (28)

IMG_1348_1_1
IMG_1349_2_1
IMG_1350_3_1
IMG_1352_5_1
IMG_1353_6_1
IMG_1354_7_1
IMG_1355_8_1
IMG_1356_9_1
IMG_1358_11_1
IMG_1359_12_1
IMG_1361_14_1
IMG_1362_15_1
IMG_1363_16_1
IMG_1364_17_1
IMG_1365_18_1
IMG_1367_20_1
IMG_1368_21_1
IMG_1369_22_1
IMG_1372_25_1
IMG_1378_27_1
IMG_1381_30_1
IMG_1383_31_1
IMG_1386_32_1
IMG_1388_34_1
IMG_1390_36_1
IMG_1391_37_1
IMG_1393_39_1
IMG_1396_42_1

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava