Novi stiški opat p. Maksimilijan File

18.8.2019 | 09:50

V stiškem samostanu bodo danes ob 15. uri slovesnost ob umestitivi novega opata.  (Foto: L. M.)

V stiškem samostanu bodo danes ob 15. uri slovesnost ob umestitivi novega opata.  (Foto: L. M.)

Novi stiški opat p. Maksimiljan File. (Foto: osebni arhiv)

Novi stiški opat p. Maksimiljan File. (Foto: osebni arhiv)

Stična - Za 58. stiškega opata je bil 13. maja izbran pater Maksimilijan File. Novi opat, katerega geslo je Sprejmi Gospod, bo slovesno blagoslovljen danes ob 15. uri v Stični, ko bo zunanja slovesnost umestitve novega opata

Pater Maksimiljan File izhaja iz župnije Kranjska Gora, kjer je bil rojen leta 1974. Kot je povedal v intervjujih, ga je misel na duhovništvo ga je spremljala že od otroških let, pa čeprav izhaja iz družine z vojaškimi predniki. Pri njegovi odločitvi mu je z zgledom pomagal takratni kranjskogorski župnik Marko Benedik. Tako se je po končani osnovni šoli vpisal v Malo semenišče v Vipavi, kjer je takrat delovala srednja verska šola, ki pa ni imela koncesije. Zato so dijaki po vsakem letniku na Poljanski gimnaziji v Ljubljani opravljali izpite.

Misel na vstop k cistercijanom se je porodila že na začetku srednješolskega šolanja, po tretjem letniku gimnazije pa se je pridružil cistercijanom v Stični. Leta 1993 maturiral na Škofijski klasični gimnaziji. Po maturi je takoj začel z noviciatom in jeseni leta 1994 napravil prve zaobljube. Ob tem je tudi prevzel ime Maksimiljan, po mučencu Maksimiljanu Kolbeju. Še istega leta se je vpisal na Teološko fakulteto v Ljubljani. Povedal je, da ima na študijska leta lepe spomine, pa čeprav pri izpitih ni izstopal, ampak je bil „v zlati sredini“.

Leta 2000 je bil v ljubljanski stolnici posvečen v duhovnika, zatem pa je nastopil službo kaplana v Stični. Po priporočilu takratnega opata Antona Nadraha je vmes še naprej študiral in ko je leta 2007 postal župnik v Stični, je isto leto opravil tudi magisterij znanosti. V pastorali se je veliko ukvarjal z glasbo, z vodstvom različnih zborov, predvsem pa z mladimi, ki jih je vsako leto vodil tudi na taizejska novoletna srečanja in poletna romanja.

L. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava