dolenjska

FOTO: Kostak začel sanacijo odlagališča v Zalogu

19.8.2019 | 09:50 | M. M.

Prvi kamion odpadkov, ki je danes oz. dve leti po požaru odpeljal iz Zaloga.

Prvi kamion odpadkov, ki je danes oz. dve leti po požaru odpeljal iz Zaloga.

Straža - Danes bo družba Kostak s pogorišča Ekosistemov v Zalogu odpeljala prvih deset tovornjakov odpadkov. Kot smo poročali, se na pogorišču še vedno nahaja približno 7.500 ton delno obdelanih nenevarnih komunalnih odpadkov iz gospodinjstev, ki so bili ožgani v požaru pred dobrima dvema letoma. V manjši meri oziroma manj kot desetina je še industrijske nenevarne plastike, prav tako ožgane v požaru. Odpadki so deloma v balah, deloma v razsutem stanju.

»Odvoz odpadkov bo potekal predvidoma v dveh fazah. Prva faza, ki se je pričela danes, bo zaključena v 14 dneh, v začetku oktobra bo sledila naslednja faza. Odpadki bodo predelani na objektih za energetsko obdelavo odpadkov, pri čemer sodelujemo z več podizvajalci, največji je sežigalnica v Avstriji. Tako bodo po dveh letih odpravljene posledice požara in tveganja za okolje,« so danes sporočili iz krškega Kostaka.

‹ nazaj

Galerija (17)

V Zalogu so danes delavci Kostaka in predstavniki okoljskega inšpektorata.
Danes naj bi odpeljali prvih deset kamionov odpadkov.
Iz Kostaka so sporočili, da bo sanacija potekala v dveh fazah.
z-11
z-12
z-13
z-14
z-15
z-16
z-17
z-18
z-19
z-20
z-21
z-22
z-23
z-24

Komentarji (2)

19.8.2019 3   (3)   (0)   Ocenimiha 
To je sicer v redu, da se pospravijo ti odpadki, vendar ne vem če sem že vprašal, pa bom še enkrat. Kdo bo pa plačal tole sanacijo? Pa upam da potem ko se to pospravi, ne bo novega odlagališča na tej lokaciji...
23.8.2019 1   (1)   (0)   OceniAleš P. 
Sanacijo bi moralo po zakonu plačati podjetje Ekosistemi d.o.o. Celje, ali vsaj trenutni lastnik. Pričakujem, da iz te moke ne bo kruha, zato bomo na koncu mukotrpne pravno-upravne poti sanacijo plačali državljani, torej bo šlo iz državnega proračuna. Tako to je v mafijski državi, ki je tako oblikovana in v 30-ih letih utrjena, vključno s pravnim "redom". Poudariti pa je potrebno še nekaj, znova in znova: to je ZGOLJ začetek sanacije V MAJHNEM delu - zgolj odvoz odpadkov, ki so ostali po zaključku delovanja Ekosistemov, t.j. po požaru. Nekaj je, čeprav 2 leti prepozno. A sanacija te največje mafijske, v veliko pogledih nezakonite svinjarije na Dolenjskem bo zahtevala še sondiranje pred dobrim desetletjem "saniranih" glinokopov, ki po zagotavljanju nekaterih prič, ki se nočejo izpostavljati, skrivajo še večjo ekološko bombo v smislu zakopanih NEVARNIH odpadkov in posledično ponovno sanacijo; ter predvsem sanacijo, t.j. zamenjavo zemljine na samem obratu in še posebej v okolici (javne in privatne površine, tudi kmetijske prvega reda), ki je kontaminirana v velike globine in se preko nje ŠE VEDNO onesnažuje podtalnica, ki med drugim napaja dva "že sanirana" vodnjaka ob reki Krki, kar je neposreden dokaz za okoljsko škodo, ki pa je pristojne državne institucije še danes nočejo priznati. Tako je to - samo začetek! Kdaj bo pa konec? Nikoli, pometeno bo pod preprogo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava