Posavja ne damo

30.8.2019 | 13:30

Današnja seja sveta regije Posavje (Foto: RRA Posavje)

Bojevniki za Posavje (Foto: RRA Posavje)

Krško - Posavski župani in poslanci so na današnji seji enotno zahtevali pokrajino Posavje. Pri obravnavi nastajajoče pokrajinske zakonodaje so sprejeli sklep, s katerim sporočajo, da svet regije Posavje ne podpira predloga razdelitve Slovenije na pokrajine, ki mestne občine določa za središča pokrajin. To ali ima posamezno območje v svojem okolju mestno občino, ne sme biti edino merilo za oblikovanje pokrajine.

Z drugim sklepom svet regije Posavje zahteva, da dosedanjo statistično razvojno regijo Posavje oblikujejo kot pokrajino v novem predlogu o ustanovitvah pokrajin. "Strokovni cilj uvedbe pokrajin je zagotovitev enakomernega policentričnega razvoja Slovenije, ki bo zagotavljal ustvarjanje delovnih mest v lokalnih okoljih. S priključitvijo k Dolenjski bi Posavju odvzeli številne razvojne priložnosti. Zato Svet regije Posavje enotno zagovarja samostojno pokrajino Posavje, ki zajema šest občin, vključenih v razvojno in statistično regijo Posavje," so posavski župani in poslanci na današnji seji sveta regije Posavje sporočili državi.

Obravnavali so tudi zakonodajo o financiranju občin. Pri tem so med drugim sprejeli sklep, s katerim zahtevajo zadosti državnega denarja za občine, da bodo te lahko opravile vse naloge, ki jim jih predpisuje država.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava