Spomini na Otona

17.10.2019 | 09:05

Neva Brun v pogovoru z dr. Alenko Župančič (na desni).

Neva Brun v pogovoru z dr. Alenko Župančič (na desni).

Spomini na Otona
Spomini na Otona

Vinica - V Župančičevi rojstni hiši v Vinici je njegova vnukinja dr. Alenka Župančič, hčerka Otonovega sina Marka, v pogovoru z Nevo Brun predstavila knjigo Spomini na Otona. Knjigo je sicer napisala Ani, žena Otona Župančiča, zapiske zanjo pa sta uredili dr. Alenka Župančič in Neva Brun.

Pravzaprav ni šlo za klasično predstavitev knjige, ki je izšla v počastitev 70. obletnice smrti pesnika, prevajalca in esejista Otona Župančiča, ki je umrl 11. junija 1949, ampak za obujanje spominov. Pravzaprav za pripovedovanje spominov, kajti Alenka je dedka komaj dobro poznala.

Ani je leta 1911 z Župančičem seznanil Ivan Cankar. Dve leti pozneje sta se poročila, v zakonu pa sta preživela 36 let. Kot je zapisala Neva Brun, je bila »Ani izobražena, izredno živahna, dovzetna za vse lepo, razumela je moža in njegovo ustvarjanje, se veselila z njim vsakega priznanja, ki ga je doživljalo njegovo delo, zelo jo je bolelo, če je njegova poezija, zlasti v zadnjih letih, naletela včasih na nerazumevanje«.

Ani je zapiske o svojem možu pisala zadnja leta življenja. Umrla je leta 1967. V njih je oživljala desetletja, ki sta jih preživljala skupaj ter spomine na ljudi, predvsem literate, s katerimi se je srečevala. Tako se je v poglavjih dotaknila Otonovih mladih dni, njegove zunanje podobe, navad, službe, njegovega obiskovanja gostiln, dela, življenja med okupacijo Ljubljane. Pa najhujših očitkov dr. Alojza Kraigherja o Otonu, Otonovih založnikov, zdravja in zadnjih mesecev življenja. V knjigi pa je tudi kar nekaj anekdot o Župančiču.

Večer so popestrili mladi godci Folklorne skupine Dragatuš.

Besedilo in fotografije: M. Bezek Jakše

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava