dolenjska

Vabe bodo metali v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško

20.9.2019 | 12:00 | M. Ž.

Vaba za cepljenje lisic proti steklini (Foto: Foto: spletna stran Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)

Vaba za cepljenje lisic proti steklini (Foto: Foto: spletna stran Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin)

Ljubljana - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin z današnjim dnem začenja akcija cepljenja lisic proti steklini, ki bo predvidoma trajala do konca oktobra 2019. Vabe bodo s pomočjo posebej prirejenih letal polagali v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško z višine 300 metrov. Ta bodo med drugim po vzletela tudi iz novomeškega letališča.

Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih, so pojasnili na Upravi. »Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno zaščitimo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujemo širjenje bolezni ter postopno izkoreninjenje,« so zapisali na spletni strani.

Gre za zadnjo redno akcijo cepljenja lisic proti steklini. Leta 2016 se je Slovenija, v skladu z zahtevami Svetovne organizacije za zdravje živali (OIE), proglasila za državo prosto stekline. Zadnji primer stekline je bil potrjen pri lisici januarja leta 2013.

Nastavljenih vab se ne dotikajte!

Pri tem na Upravi opozarjajo, da naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in o tem poučijo tudi otroke. »Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo,« so svetovali.

Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih WHO se vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali.

Če pa vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite zdravnika ali najbližjo antirabično ambulanto. Prepovedano je tudi prosto gibanje psov na javnih mestih, izogibajte pa se tudi s potepuškimi in divjimi živalmi, so še opozorili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava