Ave iz Rusije s stotimi točkami in novo zmago

24.9.2019 | 10:30

Orkester Ave pod vodstvom Mira Sajeta se veseli novega uspeha - iz Rusije je z mendarodnega WASBE tekmovanja prišel z zmago.

Orkester Ave pod vodstvom Mira Sajeta se veseli novega uspeha - iz Rusije je z mendarodnega WASBE tekmovanja prišel z zmago.

Šentjernej, Kaliningrad - Orkester Ave pod vodstvom dirigenta Mira Sajeta se je konec tedna uspešno udeležil mednarodnega tekmovanja v Rusiji. 60-članska skupina mladih glasbenikov je z avtobusom odpotovala v Kaliningrad ter z nastopom navdušila tekmovalno komisijo.  

Zaigrali so obvezno skladbo First Suite for Military Band skladatelja Gustava Holsta, po lastnem izboru pa skladbo Thomasa Dossa z naslovom Aurora, ki jo bo mogoče slišati tudi na bližnjem koncertu orkestra z naslovom Anin večer v Kulturnem centru Janeza Trdine  16. novembra. Strokovna komisija jih je nagradila s stotimi, torej vsemi možnimi točkami, in jih imenovala za absolutnega zmagovalca prestižnega WASBE tekmovanja. Ob prejeti nagradi Grand Prix je orkestru dodelila naslov Laureate, kar je velika čast, saj so kot edini Slovenci tekmovali z akademskimi orkestri iz Latvije, Litve, Rusije, Belorusije, Estonije in Kitajske. Mladi glasbeniki so se zadovoljni in ponosni  vrnili domov.

Tina Lahne (Foto: L. M.)

Tina Lahne (Foto: L. M.)

»Zmaga je potrditev, da delamo dobro, daje nam dodatnega elana za naprej. Zelo pomemben dejavnik pri vsem skupaj pa je, da se ekipa pri takih projektih dodatno poveže, kar  se še kako občuti pri našem igranju in v odnosih,« pravi predsednica Orkestra Ave Tina Lahne. 

Orkester tekmuje tudi v Sloveniji in sicer na državnem tekmovanju v organizaciji Zveze slovenskih godb. Lani so se tekmovanja udeležili prvič, prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo, bili zmagovalci tekmovanja, iz 3. težavnostne kategorije pa so napredovali v drugo. V tej težavnostni kategoriji so maja letos v Krškem  prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo in dosegli 2. mesto. Tako so se ponovno uvrstili kategorijo višje, torej v 1. težavnostno kategorijo. 

L. Markelj, foto: Orkester Ave

Galerija

Komentarji (2)

26.9.2019 2   (31)   (29)   OceniTina Lahne 
Bralec, pozdravljeni. Po prebranem verjetno niste ravno simpatizer Orkestra Ave, do česar imate vso pravico, vendar se ne moremo znebiti občutka, da je namen vašega komentarja zgolj razvrednotiti uspeh Orkestra Ave. V komentarju izpostavljate, da veste o čem novinarka piše. Torej veste, da je organizacija WASBE veliko združenje, ki je razdeljeno na več regionalnih podzdruženj. Če sledite tej sceni, potem sem prepričana, da veste, da je Centralno in Vzhodno evropsko združenje WASBE meseca februarja objavilo razpis za mednarodno tekmovanje, na katerega se je lahko prijavil vsak orkester, ne samo mi. Na to, kaj se objavlja na njihovi centralni spletni strani, mi ne moremo vplivati, zagotovo pa lahko zatrdim, da so vse navedbe v članku, od prve do zadnje, resnične. Ni nam v interesu, da naše dosežke napihujemo in tudi ni potrebe po tem, saj tri leta od kar obstajamo delamo pridno, skromno in pošteno. Pri sebi imam vso dokumentacijo (od razpisa, predstavitvenih knjižic, diplome, …) in če se opogumite razkriti svojo identiteto, se z veseljem dobimo na kavi, kjer vam lahko pokažemo vse, kar vas zanima in malo pokramljamo o tovrstnih dogodkih. Žalosti nas, da moramo svoj uspeh zagovarjati. Kot sem dejala, vsak orkester, tudi vaš, bi lahko šel na tekmovanje in se pomeril z ostalimi. Verjamem pa, da naš dosežek marsikomu ni po godu in nam ga ne privošči. Že kar nekaj anonimnih pisem je prišlo do županov na različne občine, do direktorjev prestižnih podjetji, ravnateljev šol; z namenom, da bi očrnili in onemogočili delovanje Orkestra Ave. Smatramo, da pisanje anonimk in skrivanje za vzdevki ni način konstruktivne kritike, predvsem pa ne odraz intelektualnih in kulturnih oseb. Tako se na nadaljnje anonimne komentarje orkester ne bo odzval. Hvala za razumevanje in vse lepo vam želimo. Tina Lahne, predsednica Orkestra Ave
26.9.2019 8   (32)   (24)   OceniBralec 
Tina, hvala za pojasnilo!! Vas tudi jaz podpiram, zato sem želel več informacij, ker sem iz novinarskih vod. Drugič pa le bolj pogumno operirajte s podatki, da sam članek ne izpade samopromotorsko in da se moramo sami pozanimati, kako in kaj. Tukaj je šlo predvsem za malo nerodno sestavljen članek in ne grajo vam. Članek se lahko ustrezno dopolni, moj komentar pa z veseljem umakne :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava