Zjutraj že dve prometni nesreči, v katerih sta bila udeležena pešca

10.10.2019 | 12:00

Foto: Arhiv DL

Foto: Arhiv DL

Iz PU Novo mesto so sporočili, da so bili v jutranjih urah obveščeni o dveh prometnih nesrečah z udeležbo pešcev. Okoli 6.30 je v Krškem 54-letna voznica osebnega avtomobila na prehodu za pešce trčila v 18-letnega pešca. Lažje poškodovanega so reševalci odpeljali v bolnišnico. Nekaj pred 7. uro pa je v Prečni 46-letni voznik trčil v 51-letno peško. Odgovornost za prometno nesrečo in druge okoliščine policisti še preiskujejo.

Pešci so v tem letnem času, ko se temni del dneva daljša, pogostejša je tudi megla in padavine, najbolj ogroženi udeleženci v prometu, opozarajajo na PU Novo mesti in dodajajo, da ugotavljamo, da bi pešci lahko bolje poskrbeli za svojo varnost, saj so povzročitelji okoli četrtine prometnih nesreč, v katerih so udeleženi.

"V temnih delih dneva naj nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se prepričajo, da so jih vozniki opazili in bodo glede na stanje vozišča lahko vozilo varno ustavili pred prehodom. Izven naselij, kjer ni poločnikov za pešce, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj bistveno zmanjšajo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar tudi pri pešcih zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu," so nanizali nekaj nasvetov.

Pešce zato ponovno pozivajo, da z upoštevanjem osnovnih varnostnih ukrepov poskrbijo za svojo varnost. Opozorilo velja tudi voznikom, ki naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. "Pozorni naj bodo na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob robu vozišča," so dodali.

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava