To je bil izgon, ni bil odhod

29.10.2019 | 12:45

Janez Janša

Pogovor je vodil Roman Zakšek (Foto: M. L.)

Udeleženci (med temi Roman Zakšek, Božo Predalič in Marjan Balant (z desne)) so se pred začetkom pogovora poklonili Sloveniji s himno v izvedbi trobilne sekcije Gasilskega pihalnega orkestra Loče. (Foto: M. L.)

Brežice - Če bi se v Slovenija ravnali po Brionski deklaraciji, nikoli ne bi bilo slovenske osamosvojitve, je dejal Janez Janša na nedavnem pogovoru, ki ga je ob osemindvajsetletnici izgona zadnjega vojaka JLA iz Slovenije organiziralo v Mladinskem centru Brežice Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, ko je govoril o vzpostavljanju slovenske suverenosti. Janša je bil obrambni minister osamosvojitvene vlade.

V pogovoru, ki ga je vodil predsednik občinskega odbora VSO Brežice Roman Zakšek, je sodeloval tudi brigadir Marjan Balant, ki je bil leta 1991 vodja odseka za obrambo na občini Grosuplje. Z dogodkom so zaznamovali dan suverenosti.

Brežiški župan Ivan Molan je ob svojem začetnem pozdravu dejal, da so v Posavju potekali pomembni noji, v Posavju je padla prva žrtev.

Dan suverenosti praznujemo zaradi izgona jugoslovanske armade, je spomnil generalni sekretar Združenja VSO dr. Božo Predalič, ki ima občutek, da se v Sloveniji premalo zavedamo, pomena tega izgona. Kot je dejal, nekateri govorijo o odhodu zvezne vojske. Toda šlo je za izgon, ne za odhod.

Prireditev je povezovala Simona Pavlič.

Obširneje o tem pogovoru poročamo v tiskanem Dolenjskem listu, ki bo izšel jutri, izjemoma v sredo zaradi prazničnega urnika tiskarne.

M. L.

Galerija

Komentarji (1)

29.10.2019 6   (7)   (1)   OceniFranci D 
Obiskovalcev ni prav veliko, po moje so bile vstopnice zastonj.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava