NEK znova v omrežju

29.10.2019 | 14:00

Nulearna elektrarna Krško (Foto: I. V., arhiv DL)

Nulearna elektrarna Krško (Foto: I. V., arhiv DL)

Krško - Nuklearna elektrarna Krško (NEK) je bila danes ponovno vključena v elektroenergetski sistem. Po preverjanjih na nizki moči bodo postopoma zviševali moč elektrarne. V 28 dneh, redni remont se je namreč začel 1. oktobra, so opravili menjavo jedrskega goriva, preventivna vzdrževalna dela in deset večjih naložb s področja tehnološke nadgradnje.

»Med remontom smo 56 od 121 gorivnih elementov, ki bodo zagotavljali vir energije za prihodnje leto in pol, zamenjali s svežimi. Izvedli smo obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme. Z več sto nadzornimi testi smo preverili sisteme, strukture in komponente,« so sporočili iz jedrske elektrarne.

Vsa dela so vodili in nadzirali zaposleni v NEK, pri tem pa je sodelovalo še več kot 1400 delavcev zunanjih izvajalcev iz Slovenije in Hrvaške ter izvajalcev specifičnih del v jedrski industriji iz mednarodnega okolja. »Kakovost remontnih del je nadzorovala Uprava RS za jedrsko varnost, spremljale pa so jih tudi pooblaščene organizacije,« so še dodali.

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava