posavje

Za jezero ob elektrarni dali soglasje

12.11.2019 | 12:05 | M. L.

Peter Dirnbek (Foto: M. L.)

Peter Dirnbek (Foto: M. L.)

Bogdan Barbič (Foto: M. L.)

Bogdan Barbič (Foto: M. L.)

Pogled v sejni prostor (Foto: M. L.)

Pogled v sejni prostor (Foto: M. L.)

Brežice - Brežiški občinski svetniki so na včerajšnji seji dali soglasje za uporabno dovoljenje za akumulacijski bazen hidroelektrarne Brežice. Sklep o tem so svetniki izglasovali po dolgi razpravi, v kateri so zahtevali čimprejšnjo poplavno varnost za naselja v občini Brežice.

Direktor družbe HESS Bogdan Barbič in direktor družbe Infra Vojko Sotošek sta povedala, da je za zagotovitev poplavne varnosti treba zgraditi hidroelektrarno Mokrice, ki pa je še ne morejo začeti graditi, ker med dokumenti zanjo še manjka okoljevarstveno soglasje. Elektrarno in protipoplavne nasipe bodo po že sprejetem državnem prostorskem načrtu gradili sočasno.

Ker sta gradnja elektrarne in protipoplavna zaščita torej en projekt, so nekateri svetniki, med njimi Peter Dirnbek, predlagali, naj pristojni ločijo gradnjo hidroelektrarne Mokrice od gradnje protipoplavnih nasipov in tako zavarujejo območje pred poplavami, čeprav še ne bodo zgradili hidroelektrarne.

Pobude, da bi nasipe zgradili ne glede na to, ali hidroelektrarna Mokrice bo ali ne, občinski svet ni sprejel. Je pa po razpravi glede zagotavljanja protipoplavne varnosti sprejel sklep, da mora država čim prej pridobiti vsa dovoljenja za gradnjo hidroelektrarne Mokrice.

Več o tem, zakaj se prebivalci v nekaterih brežiških vaseh še lahko bojijo morebitnih poplav, v četrtkovem tiskanem časopisu.

‹ nazaj

Galerija (8)

IMG_9312
IMG_9313
IMG_9314
IMG_9316
IMG_9320
IMG_9324
IMG_9326
IMG_9327

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava