dolenjska

Novo mesto ima najlepše mestno jedro

14.11.2019 | 14:00 | M. Ž.

Novomeški župan Gregor Macedoni je nagrado za najlepše mestno jedro prevzel za prenovljeni Glavni trg z okolico. (Foto: TZS)

Novomeški župan Gregor Macedoni je nagrado za najlepše mestno jedro prevzel za prenovljeni Glavni trg z okolico. (Foto: TZS)

Nagrajenci letošnje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna (Foto: TZS)

Nagrajenci letošnje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna (Foto: TZS)

Novo mesto - Mestna občina Novo mesto je včeraj v Ljubljani na zaključni prireditvi vseslovenske akcije Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je potekala v sklopu Dnevov slovenskega turizma, prejela prvo nagrado v kategoriji mestna jedra. .

V obrazložitvi so, kot so sporočili iz rotovža, med drugim za novomeško mestno jedro povedali: »Komisija izpostavlja celovito prenovo starega mestnega jedra kot najuspešnejši dosežek urejanja zgodovinskih jeder mest za leto 2019. Glavni trg je tako postal središče in prostor druženja ter srečevanja ljudi, saj je tudi zaprt za promet. Prenova je potekala po konservatorskem načrtu Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je nastal po zamislih arhitekta zadnje prenove Marjana Mušiča v 50. letih prejšnjega stoletja. Trg so tlakovali s 700.000 novimi granitnimi kockami, litoželezni pokrovi jaškov po novem niso več vidni, raven cestišča pa je prilagojena višini objektov, kar polepša in ga funkcionalno približa prebivalcem. Ključni del prenove je bila ureditev podzemne infrastrukture, za katero so po večjem delu trga zgradili podzemni kolektor, ki združuje kanalizacijsko, vodovodno, električno nizkonapetostno in telekomunikacijsko omrežje. Komisija tudi izpostavlja, da je mesto v programu urejanja dalo prednost prebivalcem, zlasti mladim - katerim občina na dveh lokacijah ureja 17 stanovanj za mlade družine.«

Med večjimi mesti je kot najbolj urejeno in gostoljubno tokrat izstopalo Velenje, med srednjimi Slovenj Gradec in manjšimi Črna na Koroškem.

Med turističnimi kraji je prvo mesto v letošnjem tekmovanju pripadlo Kranjski Gori, med zdraviliškimi Rogaški Slatini, med izletniškimi pa Parku Škocjanske jame. Priznanje za najlepše urejeno vaško jedro so prejele Rateče, za trško jedro pa Kanal za Trg Kontrada.

Najboljši kamp je Kamp Danica v Bohinjski Bistrici, glamping pa Glamping Olimia Adria village. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel MCC Hostel Celje, naj tematska pot je postala Učna pot Škrata Bisera, najbolje ocenjen Petrolov servis pa Mengeš Kamniška.

Spletno glasovanje je medtem prvo mesto za urejenost med večjimi mesti dodelilo Velenju, med zdraviliškimi kraji Podčetrtku, med turističnimi pa Izoli, so navedli na STA

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna, ki poteka od leta 1991, uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi.

‹ nazaj

Komentarji (3)

14.11.2019 9   (11)   (2)   Ocenimiha 
O kako lepo. Ja se kar veliko družimo na tem najlepšem trgu. Zadnje čase je res zelo veliko ljudi... Bi pa ob tej priliki vprašal, ker je zunaj hladno, kaj se dogaja v novi najlepši dvorani v Podbrezniku? A bodo kakšne prireditve okoli novega leta .... , a se notri že izvajajo kakšne aktivnosti?
14.11.2019 6   (8)   (2)   OceniTrue Truic 
Za"Potovanje od Litije do Čateža" je mogoče to najlepši mestni trg, seveda v času Levstika 1880 l...:) za potovanje v sodobni svet pa teh velebnih 700.000 kock nemudoma zbledi v sivilu povprečne in turobne zdolgočasene samote mestnega jedra in njegovih prebivalcev . Tako nekako bi ga mogoče "posodobljen", Janez Trdina opisal danes... se pa resnično sprašujem , kje so veliki sodobni Nm slikarji...? nobene upodobitve tega čudovitega "Tihožitja mestnega jedra". Pa toliko motivov za umetniško izražanje vsakodnevno na dlani..kje so sodobni pesniki, ki bi spisali "odo radosti" očetu te zgodovinske stvaritve ?Umetniki kje ste, kdo bo prvi ovekovečil teh 700.000 kock? Dajmo...do zdaj še za čudo nič. :)
15.11.2019 1   (2)   (1)   Oceniprimoz 
Morda pa je nagrada vključena v ceno izvedbe? Ne vem. Primerjava z renovacijo semiške muzejske hiše je zgolj naključna.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava