kronika

Samo Hudoklin ni obrekoval

17.11.2019 | 11:00 | B. B.

Samo Hudoklin in njegov odvetnik Boris Kanduti (Foto: B. B.)

Samo Hudoklin in njegov odvetnik Boris Kanduti (Foto: B. B.)

Franc Hudoklin in njegov pooblaščenec v zasebni tožbi odvetnik Borut Škerlj (Foto: B. B.)

Franc Hudoklin in njegov pooblaščenec v zasebni tožbi odvetnik Borut Škerlj (Foto: B. B.)

Novo mesto, Šentjernej - Z oprostilno sodbo se je na novomeškem okrožnem sodišču v petek končal zasebni kazenski pregon, ki ga je je zoper direktorja šentjernejske občinske uprave Sama Hudoklina sprožil nekdanji šentjernejski župan Franc Hudoklin.

Ta je direktorju občine očital kaznivo dejanje obrekovanja, ki naj bi ga storil, ko je v poročilo o stanju občinskih financ leta 2015 dodal zapis, da je pol milijona finančnih obveznosti, ki jih je imela občina ob koncu leta 2014, posledica predvolilne kampanje prejšnjega župana.

»Teh besed si ni mogoče tolmačiti na način, da si je nekdanji župan ta denar prilastil. Splošno znano in statistično dokazano dejstvo je, da se investicije občin v volilnem letu zelo povečajo,« je v obrazložitvi sodbe poudarila sodnica Mojca Hode.

»Tudi med prvim in drugim krogom volitev ste izvajali investicij. Tega sicer nihče ne prepoveduje, a kot javna osebnost bi se morali zavedati, da boste nekoč zaradi tega lahko deležni kritik. Zapis obtoženca je bil kritičen, a legitimen,« je Francu Hudoklinu, ki bo moral kot zasebni tožnik nositi stroške postopka, pojasnila sodnica in pri tem poudarila, da je visoke standarde pri dopustnosti kritike politikov s svojimi sodbami že mnogokrat postavili tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

Sodba še ni pravnomočna, Franc Hudoklin in njegov odvetnik Borut Škerlj pa se bosta o morebitni pritožbi še posvetovala.

Več v četrtek v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava