Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 23. april 2024
18:00 Literarno-glasbeni večer s Ksenijo Medved in Matejem Krajncem, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
18:00 Predstava: Čarodej Sam Sebastian - Knjige velikanke, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
19:00 Rebeka Dremelj: Jamska ženska, KCPT Šentjernej
19:00 Brez filtra z Anušo - Ana Petrič, ArtCaffe KCJT Novo mesto
sreda, 24. april 2024
08:00 Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, KD Mokronog
VečBela krajina
torek, 23. april 2024
18:00 Večer iger in pice za mlade, MC Metlika
18:00 Predavanje ''Trajnostno vinogradništvo'', ZIK Črnomelj
18:00 Predavanje: Demenca - od zavedanja k ukrepanju, večnamenski prostor Cerovec pri Črešnjevcu
19:00 Noč knjige – predstavitev pesniških zbirk Mladena Babiča, Ljudska knjižnica Metlika
sreda, 24. april 2024
19:00 Zajeti v izviru - Slovenski otroci Lebensborna (pogovor z režiserko Majo Weiss), KD Črnomelj
VečPosavje
torek, 23. april 2024
17:00 QL predstava za otroke ''Trije prašički'', Qlandia Krško
18:00 Slovesnost v počastitev krvodajalstva v sevniški občini, Kulturna dvorana Sevnica
18:00 Plesna predstava Iz/najdena, KD Krško
sreda, 24. april 2024
17:00 - 20:00 Keramična delavnica, VGC Brežice
četrtek, 25. april 2024
18:00 Sanjski muzikal Polna luna, KD Krško
Več18.11.2019 | 08:05 | Besedilo in foto: L. Markelj
Članice DPŽD Bela Cerkev s predsednico Betko Verščaj (prva na levi) upravičeno ponosne ob pripravljenih jedeh iz ajde, ki so navdušile vse obiskovalce.
Bela Cerkev - Društvo podeželskih žena in dekleta Bela Cerkev, ki je znano že po peki domačega kruha, se je odločilo pokukati še v našo kulinarično zakladnico ter se spomniti tudi jedi iz ajde.
Ta konec tedna so pridne žene in dekleta v Hiši žive dediščine pripravile 1. festival ajdovih jedi, ki bo - tako vsaj upajo - postal tradicionalen.
Kot pravi predsednica DPDŽ Bela Cerkev Elizabeta Verščaj, je ta misel v njih tlela že dlje časa, saj so želele obuditi ajdo, ki jo na naših tleh pridelujejo že več stoletij. Včasih je veljala za hrano revnih, delavcev in kmetov, danes pa daleč od tega, predvsem pa jo je treba znova vnesti v naše jedilnike, tako v gospodinjstvih kot v gostinskih lokalih, zaradi številnih zdravilnih učinkov. »Ohranimo jedi iz ajde za naše vnuke,« je dejala in zbranim na zaključni prireditvi predstavila pripravljene jedi na razstavi.
Teh je bilo toliko in tako raznovrstnih, da je kar težko vse našteti: od seveda ajdovega kruha do znamenite vinjevrške pogače, nato pa od raznih ajdovih solat, prilog, juh in minešeter, goveje juhe z ajdovimi žličniki in rezanci iz ajde, ajdovih žgancev, pa celo do ajdove pice, pečene ajdove kaše, prekajene postrvi z ajdovo kašo, in ajdovih palačink z liptovskim sirom. Razstavile so kar 30 jedi. Kot je obljubila Verščajeva, bodo kmalu izdale tudi knjižico z recepti, da res ne bo več izgovorov, da ne bi gospodinje pripravljale zdravih ajdovih jedi.
Dogajanje je bilo v Beli Cerkvi pestro že v petek, ko se je začela delavnica Priprava jedi iz ajde, v soboto, pa je potekala kulinarična delavnica prikaza izdelave Bizeljskega ajdovega kolača v sodelovanju z Društvom kmetic Brežice in izdelave vinjevrške pogače, ki je posebnost domačega društva. Na dveh strokovnih delavnicah sta predavala Mateja Strgulec iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto in sicer na temo Ajda sodi na naša polja pod Gorjanci, Drago Košak pa je spregovoril o ajdi v prehrani.
Franc Anderlič, Nežka Dulc, Bernardka Krnc (Verščajeva se ji je kot nekdanji županji zahvalila za HŽD, kjer imajo lepo društveno kuhinjo) in Jože Simončič.
Na zaključni prireditvi, predstavitvi razstave ajdovih jedi z degustacijo, ter predstavitvi mlinov Košak in Rangus - brez dobrega moke seveda ni nič! - so gostiteljicam čestitali za 1. festival ajdovih jedi podžupan občine Šmarješke Toplice Franc Anderlič, podpredsednica Zveze kmetic Slovenije Nežika Režek ter direktor KGZS - Zavod Novo mesto Jože Simončič. Slednji je zbrane spomnil na varovanje naše zemlje in spoštovanje dela kmeta, ki prideluje zdravo hrano in skrbi za obdelano krajino, na pomen večje samooskrbe in da se vzpostavi večje zaupanje med pridelovalcem in potrošnikom.
Prireditev, ki jo je vodila Majda Kušer Ambrožič, so popestrili nastopi: pevske zasedbe Li-La Folklornega društva Kres iz Novega mesta, mladih plesalcev OŠ Šmarjeta, Klemna Hribarja s svojimi harmonikarji, ter domače pevske zasedbe dedkov in babic, ki je s harmonikarjem Hribarjem prav za to priložnost zapela pesem Ajda na polju.
Zbrani so ob koncu z zanimanjem okušali izvrstne jedi iz ajde, ki jih je bila polna miza, in gotovo jih mnogi te dni že pripravljajo doma.
Galerija (55)
Slika 1: Članice DPŽD Bela Cerkev s predsednico Betko Verščaj (prva na levi) upravičeno ponosne ob pripravljenih jedeh iz ajde, ki so navdušile vse obiskovalce.
Slika 2: Kruh je pa kruh!
Slika 3: Za oči in brbončice!
Slika 4: Pica iz ajde. Zakaj pa ne?!
Slika 5: Predstavitev jedi Betke Verščaj, na levi Mateja Strgulec.
Slika 6: Franc Anderlič, Nežka Dulc, Bernardka Krnc (Verščajeva se ji je kot nekdanji županji zahvalila za HŽD, kjer imajo lepo društveno kuhinjo) in Jože Simončič.
Slika 7: Ljudski ples šmarjeških osnovnošolcev je navdušil.
1/55: AJDA 001, AJDA_001
2/55: AJDA 002, AJDA_002
3/55: AJDA 003, AJDA_003
4/55: AJDA 004, AJDA_004
5/55: AJDA 005, AJDA_005
6/55: AJDA 006, AJDA_006
7/55: AJDA 007, AJDA_007
8/55: AJDA 008, AJDA_008
9/55: AJDA 009, AJDA_009
10/55: AJDA 010, AJDA_010
11/55: AJDA 011, AJDA_011
12/55: AJDA 012, AJDA_012
13/55: AJDA 013, AJDA_013
14/55: AJDA 014, AJDA_014
15/55: AJDA 015, AJDA_015
16/55: AJDA 016, AJDA_016
17/55: AJDA 017, AJDA_017
18/55: AJDA 018, AJDA_018
19/55: AJDA 019, AJDA_019
20/55: AJDA 020, AJDA_020
21/55: AJDA 021, AJDA_021
22/55: AJDA 022, AJDA_022
23/55: AJDA 023, AJDA_023
24/55: AJDA 024, AJDA_024
25/55: AJDA 025, AJDA_025
26/55: AJDA 026, AJDA_026
27/55: AJDA 027, AJDA_027
28/55: AJDA 028, AJDA_028
29/55: AJDA 029, AJDA_029
30/55: AJDA 030, AJDA_030
31/55: AJDA 031, AJDA_031
32/55: AJDA 032, AJDA_032
33/55: AJDA 033, AJDA_033
34/55: AJDA 034, AJDA_034
35/55: AJDA 035, AJDA_035
36/55: AJDA 036, AJDA_036
37/55: AJDA 037, AJDA_037
38/55: AJDA 038, AJDA_038
39/55: AJDA 039, AJDA_039
40/55: AJDA 040, AJDA_040
41/55: AJDA 041, AJDA_041
42/55: AJDA 042, AJDA_042
43/55: AJDA 043, AJDA_043
44/55: AJDA 044, AJDA_044
45/55: AJDA 045, AJDA_045
46/55: AJDA 046, AJDA_046
47/55: AJDA 047, AJDA_047
48/55: AJDA 048, AJDA_048
49/55: AJDA 049, AJDA_049
50/55: AJDA 050, AJDA_050
51/55: AJDA 051, AJDA_051
52/55: AJDA 052, AJDA_052
53/55: AJDA 053, AJDA_053
54/55: AJDA 054, AJDA_054
55/55: AJDA 055, AJDA_055
Povezane objave
Ocene komentarjev