dolenjska

Otroci iz Mihovega še naprej peš

22.11.2019 | 12:50 | Besedilo in foto: L. Markelj

Od Mihovega do Gorenjega Vrhpolja je le kilometer, a pot je po mnenju staršev za otroke nevarna.

Od Mihovega do Gorenjega Vrhpolja je le kilometer, a pot je po mnenju staršev za otroke nevarna.

Center vasi Mihovo

Center vasi Mihovo

Mihovo - Otroke iz Mihovega v OŠ Šentjernej vozi šolski avtobus, a ne iz njihove vasi, pač pa iz bližnjega Gorenjega Vrhpolja, do koder morajo priti peš. Čeprav gre le za kilometrsko razdaljo, njihovi starši zaradi boljše varnosti želijo, da bi avtobus zavil v Mihovo in njihove otroke pobral tam.

Cesta nima pločnikov, običajno pa hodijo istočasno, v skupini, kar je nevarno. Nekaj je tudi prvošolcev, ki potrebujejo varstvo. Zato so že pred časom zbrali podpise in se s prošnjo obrnili na občino Šentjernej, a bili zavrnjeni z utemeljitvijo, da je razdaja od vasi do postajališča v Gorenjem Vrhpolju manjša, kot jo določa 56. člen Zakona o osnovni šoli, ki postavlja mejo - do brezplačnega prevoza so upravičeni tisti otroci, ki stanujejo več kot štiri kilometre od šole. Šolska pot iz Mihovega tudi nima statusa t. i. nevarne poti.

»Odgovor občine se mi zdi nesprejemljiv. Gre za 18 otrok od 2. do 9. razreda, nekaj je še prvošolcev. Predstavljajte si, kakšna je varnost, ko gredo običajno skupaj po cesti brez pločnika. Zahtevam, da se k reševanju problematike pristopi bolj resno, naj se najde rešitev v prid otrok,« je na nedavni občinski seji problem izpostavil svetnik Jože Simončič.

Kaj pravijo na občini, ki trenutno za šolske prevoze na letni ravni zagotavlja 152.247 evrov, in kako utemeljujejo svojo odločitev, pa si preberite v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (7)

26.11.2019Oceniprimoz 
To zgleda podobno kot v Semiču ...
26.11.2019Oceniprimoz 
Volilno leto; zbori občanov pod taktirko semiške županje ga. Kambič, mag. obravnavajo tako problematiko. V vinišu volilne kampanje koolacijska lista Ni Nam Vseeno deli letake z vsebino "Zagotavljanje boljše prometne varnosti in učinkovitejše označevanje nevarnih odsekov, predvsem šolskih poti in avtobusnih postajališč (Nestoplja vas, Starihov vrh, Štrekljevec)".
26.11.2019Oceniprimoz 
Leto po volitvah semiška županja ga. Kambič, mag. reže trak slovesne odtvoritve preplaščene ceste v Nestoplji vasi. Starejši gospod raztegne meh. Vaščani srečni nove pridobitve in predvsem visokega občinskega obiska pozabijo na nezgrajeno varno avtobusno postajališče in na otroke.
26.11.2019Oceniprimoz 
Kaj pa ostali? Tisti, katerih meditacijo ob zvokih harf sme prekinjati le ubrano ptičje petje, so v stanju globokega razmišljanja. Glas ZZZZ...zzz...ZZZZ je namreč glas globokega razmišljanja. To je povsem razumljivo. Po naporni razdelitvi mest v odborih in komisijah z najvišjimi sejninami daleč na okrog je že čas za poglobljen razmislek.
26.11.2019Oceniprimoz 
Semiška županja ga. Kambič, mag., uvidevna kot je, jih seveda ne moti s točkami dnevnih redov sej, ki bi obravnavale sklepe zborov občanov. Na kateri način naj občani glede na 11. člen ZLS "Občani v občinah odločajo o zadevah lokalne samouprave tudi neposredno – na svojih zborih, z referendumom in preko ljudske iniciative." dosežejo izvajanje svojih sklepov oz. kateri način prebije to ignoranco?
26.11.2019Oceniprimoz 
... zgleda že podobno kot v Semiču. Lahko pa se tudi motim.
27.11.2019 1 (1) (0)Ocenixxx 
Mislim, da je v Šentjernejski občini, kr nekej vasi, ki so dosti bolj prometne, tranzitne, kot Mihovo (Loka, Dol, Gor Maharovec Mokro polje in v njh ni narejeno skoraj nič. Čedalje bolj upažam da se je začel Šentjernej centralizirat. Šent. pa dca 1km okoli vse ostalo nič, ali pa bore malo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava