9.12.2019 | 08:00 | Besedilo in foto: L. Markelj
Najboljše v peki potice z vsemi 38 točkami z Jožetom Simončičem, Radkom Luzarjem, Mihaelo Blatnik in Ireno Ule.
Šentjernej - Konec tedna je v Šentjerneju spet dišalo po poticah. Društvo kmetic Šentjernej je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije v Kulturnem centru Primoža Trubarja pripravilo 5. državno ocenjevanje in razstavo potic.
V oceno je prispelo 60 potic, od katerih sta bili dve slani, tri pa iz drugih žit. Razdelili so jih v štiri kategorije, ocenjevali pa sta jih dve tričlanski strokovni komisiji. Delo je bilo zahtevno, saj so potice vse boljše, kar potrjujejo tudi številke. Le ena potica je prejela zahvalo, štiri bronasto priznanje, 22 srebrno, 33 zlato priznanje - in kar sedem, največ doslej, je doseglo kar vseh 38 možnih točk.
Slednje velja omeniti z imeni, to so: Majda Hrovat (kokosova potica), Jožica Rebselj (rozinova potica), Martina Kumelj (orehova potica z rozini), Helena Jakše (kokosova potica), Rozalija Zupančič (orehova potica), Nežka Dulc (sončnična potica) in Karmen Čarman (makova potica).
Vsi sodelujoči so na včerajšnji prireditvi prejeli priznanja, potice, ki so bile od sobote do nedelje tudi na ogled, pa so številni obiskovalci lahko tudi okusili in se prepričali, da so res dobre.
Kot pravi predsednica Društva kmetic Šentjernej Mihaela Blatnik, jo najbolj veseli, da se je letos veliko mladih lotilo peke potic (spet tudi vrtičkarji iz Vrtca Čebelica Šentjernej), kar pomeni, da so jih spodbudile babice in mame, in da tradicionalna peka potic ne bo zamrla. Podobno je menila tudi predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule: »Brez prave potice ni praznikov. Ženske, ki so spekle potice z vsemi točkami, so jih gotovo že ogromno spekle.«
Res je, ni dovolj le dober material, ampak tudi znanje, izkušnje, trud, pa še malce sreče. Betka Verščaj, predsednica strokovne ocenjevalne komisije, je poudarila, da gre pohvala prav vsem.
Zadovoljna je, da je bilo veliko potic pečenih v tradicionalnih obliki, torej v potičnikih z ravnim dnom, da so bili sodelujoči inovativni pri posebnih nadevih, da letos potice niso imele tujih vonjav ...
Podala pa je tudi nekaj priporočil za naprej: naj v poticah ne bo nadeva preveč ali premalo, kar vpliva na elastičnost sredice, da je treba biti pri dišavah zmeren in uporabljati naravne, naj bo ravno prav zapečena skorja, da je treba pravilno uporabljati količino soli in sladkorja …
Jože Simončič, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto, je spomnil na pomen hrane, ki ne zraste na trgovskih policah, kot žal mislijo še mnogi mladi, in da moramo ohranjati tradicijo, ki pa jo lahko tudi prilagodimo primerno našemu trenutku.
Župan Radko Luzar je čestital vsem sodelujočim, vesel, da društvo pripravljal takšno razstavo in tekmovanje, saj je potica slovenska kulinarična posebnost in zaščitena jed, na katero smo res lahko ponosni. Prav je, da jo peče vse več mladih.
Kulturni program na prireditvi, ki jo je simpatično povezovala Branka Petkovšek, so oblikovali: ženski pevski zbor Čebelice, Gorjanski spev, harmonikar Jan Žagar, recitatorja Klavdija Kastelic.
Z obiskom pa je zbrane prijetno presenetila celo Melanie Trump, ki je obljubila, da ko možu Donaldu speče slovensko potico, v Belo hišo povabi tudi pridne šentjernejske gospodinje.
Galerija (60)
Slika 1: Najboljše v peki potice z vsemi 38 točkami z Jožetom Simončičem, Radkom Luzarjem, Mihaelo Blatnik in Ireno Ule.
Slika 2: Potica s tremi nadevi
Slika 3: V Šentjerneju je bila že 5. državna razstava in ocenjevanje potic.
Slika 4: Betka Verščaj in Mihaela Blatnik
Slika 5: Obisk je bil zelo velik.
Slika 6: Jože Simončič in Mihaela Blatnik s "potico petelinom".
Slika 7: Ženski pevski zbor Čebelice je navdušil s slovenskimi ljudskimi pesmimi.
Slika 8: Potice si je prišla ogledat celo slavna Melanie Trump!
1/60: POTICE 001, POTICE_001
2/60: POTICE 002, POTICE_002
3/60: POTICE 003, POTICE_003
4/60: POTICE 004, POTICE_004
5/60: POTICE 005, POTICE_005
6/60: POTICE 006, POTICE_006
7/60: POTICE 007, POTICE_007
8/60: POTICE 008, POTICE_008
9/60: POTICE 009, POTICE_009
10/60: POTICE 010, POTICE_010
11/60: POTICE 011, POTICE_011
12/60: POTICE 012, POTICE_012
13/60: POTICE 013, POTICE_013
14/60: POTICE 014, POTICE_014
15/60: POTICE 015, POTICE_015
16/60: POTICE 016, POTICE_016
17/60: POTICE 017, POTICE_017
18/60: POTICE 018, POTICE_018
19/60: POTICE 019, POTICE_019
20/60: POTICE 020, POTICE_020
21/60: POTICE 021, POTICE_021
22/60: POTICE 022, POTICE_022
23/60: POTICE 023, POTICE_023
24/60: POTICE 024, POTICE_024
25/60: POTICE 025, POTICE_025
26/60: POTICE 026, POTICE_026
27/60: POTICE 027, POTICE_027
28/60: POTICE 028, POTICE_028
29/60: POTICE 029, POTICE_029
30/60: POTICE 030, POTICE_030
31/60: POTICE 031, POTICE_031
32/60: POTICE 032, POTICE_032
33/60: POTICE 033, POTICE_033
34/60: POTICE 034, POTICE_034
35/60: POTICE 035, POTICE_035
36/60: POTICE 036, POTICE_036
37/60: POTICE 037, POTICE_037
38/60: POTICE 038, POTICE_038
39/60: POTICE 039, POTICE_039
40/60: POTICE 040, POTICE_040
41/60: POTICE 041, POTICE_041
42/60: POTICE 042, POTICE_042
43/60: POTICE 043, POTICE_043
44/60: POTICE 044, POTICE_044
45/60: POTICE 045, POTICE_045
46/60: POTICE 046, POTICE_046
47/60: POTICE 047, POTICE_047
48/60: POTICE 048, POTICE_048
49/60: POTICE 049, POTICE_049
50/60: POTICE 050, POTICE_050
51/60: POTICE 051, POTICE_051
52/60: POTICE 052, POTICE_052
53/60: POTICE 053, POTICE_053
54/60: POTICE 054, POTICE_054
55/60: POTICE 055, POTICE_055
56/60: POTICE 056, POTICE_056
57/60: POTICE 057, POTICE_057
58/60: POTICE 058, POTICE_058
59/60: POTICE 059, POTICE_059
60/60: POTICE 060, POTICE_060
Povezane objave