kočevsko-ribniško

Odkrili spominsko ploščo ob 75-letnici padca ameriškega bombnika

9.12.2019 | 09:35 | M. Glavonjić

  Ob odkritju spominske plošče (Foto: M. G.)

  Ob odkritju spominske plošče (Foto: M. G.)

Ribnica - V nižinskemu gozdu nedaleč od Makoš pri Ribnici je v soboto pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja potekala spominska svečanost in odkritje spominske plošče ob 75-letnici padca ameriškega bombnika B-24 Liberator. Na tem mestu se je 18. novembra 1944 na poti proti Beli Krajini na osvobojeno ozemlje zrušilo težje poškodovano letalo.

Pred strmoglavljenjem so padalci izskočili in se rešili. Šest članov posadke so ujeli domobranci in jih predali Nemcem, ki jo jih poslali v svoja taborišča. Štirim je s pomočjo partizanskega minerskega bataljona 15. divizije uspelo priti do partizanskega letališča Krasinec, od tam pa so jih zavezniška letala 23. novembra pripeljala v Bari.

Spominsko tablo so ob častni straži slovenske vojske odkrili ribniški župan Samo Pogorelc, James Peranteau, vodja političnega oddelka pri veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, in Danilo Divjak, predsednik ZB za vrednote NOB Ribnica, ki je svečanost skupaj z občino Ribnica tudi pripravil.

Dogodek o desetih možeh je živa priča o tem, da je bila med vojno velika solidarnost med tistimi, ki so v borbi proti nacifašizmu (partizani) pomagali reševati ameriške pilote, sestreljene na našemu ozemlju, po drugi strani pa odstira tragično zgodovino tistih (domobranci), ki so te pilote predajali okupatorju, je v slavnostnem nagovoru dejal dr. Božidar Flajšman, član projektne skupine o okupacijskih mejah 1941/45.

»Dolgo časa smo Ribničani jemali ta dogodek kot samoumeven. Zato je prav, da bo zanamcem obeležje bolje pomagalo ustvariti sliko o dogodkih na našemu okupiranemu ozemlju,« je spomnil Danilo Divjak.

Slovesnost je spremljal kvintet trobil slovenske vojske, v kulturnemu programu pa so nastopili pevski zbor Svoboda iz Kočevja in recitatorke zveze borcev.

‹ nazaj

Komentarji (2)

11.12.2019OceniSamo Zorec 
cudno da se je resnica v nob objavila kdo je kje bil
11.12.2019–2   (0)   (2)   OceniFranc Mihič 
Tudi to se je dogajalo, to je lepa gesta partizanov, ki so tedaj imeli osvobojeno ozemlje, kamor so lahko odpeljali zajete rešene člane posadke strmoglavljenega ameriškega letala. Člane posadke, ki so jih zajeli domobranci, ki so bili policijske enote Nemcev, ki so jih samo tako in zato imeli pod svojim okriljem pred nasprotniki v državljanski vojni - partizani, so zajete predali Nemcem. Kaj drugega bi težko storili, sicer bi jih Nemci kaznovali in bi izgubili svoj status policijskih enot, ki jim je dajal večje upanje za preživetje vojne in predvsem v državljanski vojni, revolucije, ki je ves čas slavila Stalina in ne zahodna zavezniška predsednika. Jugoslavija oz. Slovenija je bila dogovorjena povojna interesna zona Stalina oz. SZ, kar se je tudi udejanjilo. Berem Metoda Mikuža, bivšega duhovnika, partizana in povojnega zgodovinarja. Partizani so bili tedaj, zadnje leto vojne, zelo izmučeni, potrebovali so pomoč in polno priznanje od zahodnih zaveznikov. Oboje so dobivali in dobili, saj so vlada v izgnanstvu in anglo-američani še pred koncem vojne jim priznali, da se borijo proti okupatorjem, ostale vojaške grupacije pa ne. Kljub temu, pa so Totovi, jasno pokazali, da ne žele vojaške pomoči, izkrcanja na ozemlju , ki je sovjetska interesna sfera. Kasneje so zavezniki ugotovili, da jih je Tito s pomočjo nekaterih angleških bveščevalnih oficirjev, ki so bili ruski vohuni, zavajal zahodne zaveznike in jih zavedel in je tako po vojni likvidiral poveljnika četnikov-kraljeve voske v domovini, generala Draža Mihajlovića, kot izdajalca. To zmoto so zahodni zavezniki nekaj let po vojni spoznali. ZDA so, po vojni likvidiranega, Dražo Mihajlovića odlikovali. Replika Srbija ga je rehabilitirala. V Sloveniji se o tem še vedno prikriva in napačno uči javnost

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava