dolenjska

V opuščenem kamnolomu bodo zabrneli gradbeni stroji

13.12.2019 | 14:35 | R. N.

Župan Jože Papež in direktor podjetja Komunalne gradnje Grosuplje Viktor Dolinšek sta si po podpisu pogodbe segla v roke. (Foto: R. N.)

Župan Jože Papež in direktor podjetja Komunalne gradnje Grosuplje Viktor Dolinšek sta si po podpisu pogodbe segla v roke. (Foto: R. N.)

V opuščenem kamnolomu Klek bodo zgradili regijski gasilski vadbeni poligon. (Foto: Blaž Primc)

V opuščenem kamnolomu Klek bodo zgradili regijski gasilski vadbeni poligon. (Foto: Blaž Primc)

Žužemberk - Občina Žužemberk v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije v opuščenem kamnolomu na obrobju Žužemberka načrtuje gradnjo regijskega gasilskega vadbenega poligona. Že pred leti so začeli z aktivnostmi za njegovo postavitev, a zaradi nekaterih zapletov se je projekt nekoliko zavlekel. Občina je pred nekaj meseci vendarle uspela pridobiti gradbeno dovoljenje, župan Jože Papež pa je danes dopoldan z Viktorjem Dolinškom direktorjem podjetja Komunalne gradnje Grosuplje, ki je bilo izbrano na javnem razpisu, podpisal pogodbo za sanacijo in predpripravo platoja, kar predstavlja prvi korak pri gradnji gasilskega poligona.

Kot je dejal župan, je investicija zelo pomembna za občino, predvsem pa za tamkajšnja gasilska društva. »Imamo sedem društev, ki so zelo aktivna. Vsi že z nestrpnostjo pričakujejo izgradnjo tega poligona,« je dodal. Regijski poligon bo namenjen praktičnemu usposabljanju gasilcev na regijski in lokalni ravni, primeren bo tudi za vse panoge civilne zaščite, različne delavnice, tam bodo lahko potekale tudi večje prireditve. Z njim občina pridobiva tudi še večjo prepoznavnost, je prepričan Papež.

Vrednost celotne investicije, v sklopu katere bodo uredili vso potrebno infrastrukturo, plato bodo asfaltirali in postavili gasilski stolp, znaša nekaj manj kot 1,9 milijona evrov z DDV. 1,3 milijona evrov bo prispevala občina, preostalo pa Gasilska zveza Slovenije. Žužemberški župan je ob tem poudaril, da gre za projektantsko oceno vrednosti, zato pričakuje, da bo znesek na koncu nekoliko nižji. Dodal je še, da bodo naložbo izvedli po delih.

Danes podpisana pogodba v vrednosti 50.000 evrov brez DDV tako predvideva sanacijo in ureditev platoja v opuščenem kamnolomu, kjer je danes ogromno nakopičenega materiala. Dela naj bi bila ob ugodnem vremenu končana v mesecu dni, nato se bo občina lotila nadaljnjih korakov. Župan se nadeja, da bodo naložbo namenu predali za občinski praznik, ki ga občina praznuje julija. Z omenjeno investicijo bodo tudi sanirali območje nekdanjega kamnoloma, ki kazi podobo kraja in dolino reke Krke.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava