namig za premik

Predavanje: Pravice oseb z demenco – praksa in zakonodaja, Knjižnica Mirana Jarca

14.1.2020 | 17:00

mag.andr. Alenka Virant, univ.dip.izob. Jože Pečnik, Lucija Anžlin, mag. soc. dela.

Torek, 14. januarja 2020: Knjižnica Mirana Jarca, Trdinova čitalnica, ob 17.00

Predavatelji se dnevno srečujejo s težavami, ki jih demenca povzroča številnim družinam z bolnikom z demenco, zato bo vsebina namenjena njim in drugim, ki jih ta žgoča tematika zanima saj nihče ne ve, kdaj bo lahko bolezen nastopila pri njem.

Predavatelji bodo spregovorili o organiziranosti gibanj o demenci v svetu in pri nas, v zdravstot laičnem okolju. Dobro je, da izveste več o tem, kaj storiti, če se je to zgodilo vam ali komu, ki mu želite najboljše. Vas zanima, kakšne so pravice bolnika z demenco? Kakšne možnosti pomoči družbe lahko pričakujete od socialnega skrbstva, ministrstva za delo, družino, zdravje.

To poglavje postaja v tem času zelo pereče za številne svojce, ki ne vedo, kako rešiti težavo družine ob spoznanju, da so domovi za sprejem oseb z demenco polni, dnevnega varstva ni kje v bližini in tudi ni potrebnega števila prostovoljcev za pomoč.. Na vasi si ljudje več pomagajo in so osebe z demenco pogosto v domačem okolju, v mestih mnogi ostajajo v stanovanjih prepuščeni sami sebi. Kako pomagati? Zares posvečamo programu starejših oseb zadostno skrb? Se država in vodstva občin zadosti posvečajo programu starejših.

Velikokrat slišimo: »V občinah izvajamo program starejši za starejše!« Kje so mlajši?«

Pridite in zvedeli boste veliko konkretnih napotkov, podanih rešitev, predlogov, kako ravnati in kam se lahko obrnete, da boste lahko rešili težavo.

Pripravite si vprašanja, na katera vam bodo predavatelji lahko odgovorili.

Predavanje organizira društvo Spominčice Dolenjske.

‹ nazaj