V Šentrupertu so si oddahnili, proračun pod streho

14.1.2020 | 10:00

Svetniki so z dvigom zelenega kartončka takole soglasno potrdili letošnji proračun. (Foto: R. N.)

Župan Andrej Martin Kostelec

Šentrupert - Občina Šentrupert ni več na začasnem financiranju, saj so svetniki včeraj na izredni seji tudi v drugem branju potrdili proračun za letošnje leto. V primerjavi s prvo obravnavo so se predvideni prihodki s 3,4 milijona evrov povečali na 4,6 milijona evrov, kajti med prihodke so uvrstili tudi znesek od morebitne prodaje javnega podjetja Energetika Šentrupert, ki je v 100-odstotni občinski lasti, medtem ko odhodki ostajajo pri 3,2 milijona evrov.

Tudi letos v proračunu ni zajeto poplačilo varščine z visokimi obrestmi v skupni višini nekaj več kot milijon evrov podjetju Polfin, kajti občina nima denarja, kar je skrb vzbujajoče zaradi morebitne izvršbe. Nadejajo se, da bodo s prodajo Energetike Šentrupert, za nakup katere je po besedah župana Andreja Martina Kostelca kar nekaj zanimanja, lahko poplačali vsaj del obveznosti do Polfina.

Predlog proračuna je bil od 21. decembra do 6. januarja v javni obravnavi, v tem času pa so bili podani nekateri predlogi za spremembo. Pripombo k predlogu proračuna je v času javne obravnave podal tudi ravnatelj osnovne šole Jože Tratar, češ da predvidena sredstva ne zadostujejo za delovanje šole. »Predlog proračuna v drugi obravnavi za šolo zagotavlja več sredstev, a žal še vedno nekoliko premalo. Približno 5.000 evrov manj kot v prvi obravnavi je predvidenih za vrtec,« je za naš časopis pojasnil ravnatelj.

Okoli tega, ali občina namenja dovolj denarja za potrebe šole in vrtca, je bilo tudi v razpravi na seji občinskega sveta največ govora. Župan zavrača očitke, da za vzgojo in izobraževanje mladih namenjajo manj denarja kot v preteklosti. »Občina ne krči te stroške, temveč jih povečuje,« zatrjuje Kostelec in ob tem dodaja, da veliko denarja namenjajo za poplačilo zapadlih in tekočih najemnin za uporabo vrtca. Ta denar bi raje namenili za potrebe šole, a potrebno je pokriti obveznosti za nazaj, pravi. Predvidevajo, da bodo v prvi polovici leta poravnali še preostalih sedem zapadlih obrokov za vrtec, ki niso bili plačani že v prejšnjem mandatu.

Predlog proračuna do druge obravnave tako ni doživel bistvenih sprememb, prerazporedili so le nekatere postavke. Pod drobnogled so ga vzeli tudi odbori, ki so predlagali, da se ga sprejme. Matjaž Štrukelj je dejal, da je bilo proračun glede na težko finančno situacijo občine težko sestaviti. Boštjan Nemec je dodal, da letošnji proračun ni idealen, ni pa najslabši. Kjer se bo med letom pokazalo, da na določenih postavkah ni dovolj denarja, bodo to skušali popraviti z rebalansom. Z njim naj bi zagotovili tudi sredstva za razpise na področjih športa, kulture in kmetijstva, na katere se bodo lahko občani oz. društva prijavili.

»Žal bodo v letošnjem letu precej okrnjena sredstva za javne razpise, kar se tiče družbenih dejavnosti. Ne moremo zagotoviti sredstev, da bi podpirali določene dejavnosti. Tako da bi prosil za razumevanje vse občane, društva in druge nevladne organizacije, da to razumejo, ker so finančne težave še vedno velike, upamo pa, da jih bomo v letu 2020 končno poravnali. Predvidevamo pa, da bo v naslednjem letu 2021 občina spet lahko prešla na redno tekoče poslovanje in v celoti pokrivala vse stroške,« je pojasnil župan Andrej Martin Kostelec.

Besedilo in fotografije: R. N.

Galerija

Komentarji (2)

14d nazaj 10   (11)   (1)   OceniKartako Nekaj 
Ta proračun je kartako nekaj. Ni sredstev za javne razpise na področju kulture in športa, nič za glasbeno šolo (si pa župan želi godbe), premalo za knjižnico, Rdeči križ … Predsednica krajevnega RK je že odstopila, župan je izrazil namero za izstop iz knjižnice Trebnje, društva (razen turističnega) nimajo podpore, podobno je s kulturo, socialo … Dokler bo direktorica Dežele kozolcev plesala tako, kot igra župan (npr. on izbira, kdo lahko uporablja WC in kdo ne), bo očitno imela Dežela kozolcev finančno podporo, potem pa ... Investicije mu gredo tudi zelo od rok, saj se nekaj km odsek ceste prenavlja že pol leta, verjetno pa se bo še pol leta. Če kdo kaj kritizira, pa sledijo ovadbe, grožnje, prijave, očitki. Župan se sploh noče pogovarjati oz. bolj točno ne želi slišati. Svetniki ga seveda podpirajo. Morda pa si drugega v Šentrupertu tudi ne zaslužimo. Župan je seveda vedno po volji ljudi. Vse to nima nič s finančnimi težavami. Nikoli ni dovolj denarja za vse. Še malo napovedi: Naslednji za odstrel je direktor Energetike (razen, če se prej podjetje proda), sledi ravnatelj šole (preveč se oglaša), oditi bo morala dolgoletna zaposlena iz občinske uprave … potem pa bo občina zacvetela na ramenih župana, svetnikov in njihovih družinskih članov.
12d nazaj 7   (7)   (0)   Oceniandreoti 
V Šentrupertu smo si pač izbrali tako oblast. V obč.svetu so ljudje, ki so tam že bili in ki pojma nimajo o stvareh v občini, kaj šele o delu občinske uprave. Če župan pravi, da se ne more financirat stvari, ki so zakonsko določene, kot so šola in vrtec in noče sofinancirat glasbene šole, rdečega križa, knjižnice, čeprav so po pogodbah soustanovitelji, potem je z županom in njegovo ekipo nekaj hudo narobe. Spoštovani sokrajani, pamet v glavo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava