Praznik domačih kolin

21.1.2020 | 16:00

Franc Kovačič, predsednik Društva domače koline. (Foto: M. L.)

Razveselili so se prejetih odličij. (Foto: M. L.)

Potice je ocenjevala posebna, ženska komisija. (Foto: A. H.)

Prireditev sta vodila Ajda-Lea Jakše in Jakob Zaman Jelenič. (Foto: M. L.)

Kostanjevica na Krki - Društvo domače koline Kostanjevica na Krki je ob koncu tedna organiziralo praznik domačih kolin, na katerem so ocenjevali 124 vzorcev mesnin in potic.

Pri krvavicah je med 39 izdelovalci dosegel prvo mesto Franc Grabnar iz Šentjerneja, druga je bila Irena Škedelj iz Šentjerneja, tretje mesto je osvojil Silvo Vide iz Grobelj. Z ocvirki je osvojil prvo mesto Boštjan Sintič in Dolnje Pirošice, drugo Marjan Udovč iz Škocjana, tretja je bila kmetija Škrbina iz Šmarjeških Toplic; komisija je ocenila skupno 15 vzorcev.

Mesenke so prinesle prvo mesto Tii Hribar iz Sajevc, drugo Nevenki Hribar iz Sajevc in tretje Vinku Kuntariču iz Vrhovske vasi; vzorcev mesenk je bilo 36.

Pri tlačenki, vzorcev je bilo skupno 13, je dosegel prvo mesto Alojz Žabkar z Dolnje Prekope, drugo Jože Petkovšek iz Leskovca pri Krškem in tretje Silvo Vide iz Grobelj.

V kategoriji pečenica s skupno 13 vzorci je ocenjevanje prineslo prvo mesto Žanu Sintiču iz Dolenje Pirošice, drugo Žigi Sintiču iz Dolenje Pirošice, tretji mesti sta dosegla Blaž Vide iz Grobelj in Ciril Trontelj ml. iz Grosuplja.

Ocenjevali so tudi sedem vrst potic. Pri tem je naslov prvaka osvojila potica Društva podeželskih žena II iz Kostanjevice na Krki, drugo mesto v tej skupini je osvojila Petra Vide Verbič iz Šentjerneja in tretje Anica Selak iz Šentjerneja.

Na prazniku domačih kolin so med drugim ugibali težo pladnja z malico, kjer se je s svojo oceno pravi teži najbolj približal Roman Lavrič.

Prireditev, kjer sta zbrane nagovorila med drugimi predsednik Društva domače koline Franc Kovačič in kostanjeviški župan Ladko Petretič, sta vodila Ajda-Lea Jakše in Jakob Zaman Jelenič.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava