Lažna sporočila SMS v imenu bank

25.1.2020 | 10:30

Ilustrativna slika

Ilustrativna slika

Ljubljana - V NLB opozarjajo na lažna sporočila SMS v imenu banke, s katerimi želijo prevaranti od prejemnikov sporočila pridobiti varnostne elemente, s katerimi lahko nato vstopijo v elektronsko banko. Poudarjajo, da gre za poskus prevare, saj banka tovrstnih podatkov nikoli ne pridobiva prek sporočil SMS.

Vsem strankam oziroma prejemnikom tovrstnih sporočil svetujejo, naj sporočilo izbrišejo oziroma ne odpirajo povezave, pripete v sporočilu. Če pa so svoje uporabniško ime in enkratno geslo (OTP) že posredovali, jih pozivajo, naj s pomočjo bančnih strokovnjakov prek video klica, spletnega klepeta ali telefonskega klica na številko (01) 477 20 00 nemudoma blokirajo uporabo NLB Klika.

Na lažna sporočila SMS v njihovem imenu opozarja tudi Abanka. Prevaranti prejemnike pozivajo h kliku na škodljivo spletno povezavo v sporočilu in posodobitvi osebnih podatkov. Če prejemnik povezavo odpre, se mu odpre lažna vstopna stran v Abankino mobilno ali spletno banko, so sporočili iz banke.

Vsem prejemnikom tovrstnih sporočil svetujejo, naj povezave ne odpirajo, sporočilo pa naj izbrišejo. Če so povezavo že odprli in vpisali podatke, pa naj nemudoma pokličejo banko na telefonsko številko 080 13 60 ali 01 4718 283.

Z obeh bank so sporočili, da so o dogodku že obvestili oz. da dogodek že obravnava nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

M. L.-S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava