posavje

Kostanjeviški medgeneracijski center do prostora v nekdanjem ministerialnem dvorcu

25.1.2020 | 12:40 | M. L.-S.

Ladko Petretič. (Foto: Arhiv DL)

Ladko Petretič. (Foto: Arhiv DL)

Kostanjevica na Krki - Občina Kostanjevica na Krki, ki se je s krajevno župnijo dogovorila o odkupu nekdanjega ministerialnega dvorca v starem mestnem jedru, namerava v njegovih prostorih med drugim nastaniti mestni medgeneracijski center s poudarkom na starejših obiskovalcih. Za dvorec bo, kot poroča STA, odštela 300.000 evrov, za preostale stroške pa po grobi oceni prihodnja leta še približno dva milijona evrov.

Kostanjeviški župan Ladko Petretič je za STA povedal, da gre za zaščiteni kulturni spomenik, ki je v zelo slabem stanju, pri njegovi prenovi, ki bo trajala vsaj pet let,  pa računajo predvsem na evropsko in drugo denarno razpisno podporo.

Dvorec oz. prostore nekdanjega župnišča, v katerih pod okriljem kostanjeviške Galerije Božidarja Jakca gostuje Lamutov likovni salon - v dvorcu, katerega začetki segajo v drugo polovico 15. stoletja, pa deluje tudi kostanjeviški turistično-informativni center - nameravajo ob medgeneracijskem centru in omenjenem razstavnem salonu nameniti še godbenikom ter različnim društvenim dejavnostim. V njem načrtujejo tudi prostor za mestno muzejsko zbirko. V dvorcu sta sicer ohranjeni tudi poročna dvorana in kapela, ki sta nujno potrebni obnove.

Občina je za kupnino t. i. kostanjeviškega gradu na mestnem otoku lani odštela prvi obrok v znesku 50.000 evrov, letos pa bo kostanjeviški župniji plačala še preostanek kupnine.

Za gradbeni načrt bo poskrbela občina, ki je v letošnjem proračunu že predvidela znesek za sanacijo Lamutovega likovnega salona in njegovih dveh pročelij. Za konservatorski načrt za prenovo gradu pa je župan za STA povedal, da so predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Kostanjevičanom obljubili, da ga bodo izdelali praktično brezplačno.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava