dolenjska

Podeželke bogatijo sebe, svoj kraj in tudi ostale

27.1.2020 | 08:20 | Besedilo in foto: L. Markelj

Članice Društva podeželskih žensk Bučka od vsega začetka, to je 20 let. Zaslužile so si posebno priznanje.

Članice Društva podeželskih žensk Bučka od vsega začetka, to je 20 let. Zaslužile so si posebno priznanje.

Podeželke bogatijo sebe, svoj kraj in tudi ostale

Bučka - Na Bučki so konec tedna proslavili dvajset let delovanja Društva podeželskih žensk Bučka, enega najbolj aktivnih društev v tamkajšnji krajevni skupnosti, ki vključuje ženske iz devetih vasi.

Na prireditvi v kulturnem domu so se podeželke ozrle na prehojeno pot in iz slišanega ni bilo težko ugotoviti, da so v tem obdobju več kot uresničile svoje poslanstvo.

Prva predsednica društva je bila Ljuba Hočevar in spominja se, kako je za društvo ob spodbudi takratne vodje podružnične šole Kristine Resnik nagovarjala prve Bučklanarke. Pokazale so zanimanje, da se povežejo, in leta 1990 so organizirale prvo predavanje o ozimnici, ki ga je vodila Helena Mrzlikar. Tudi njena zasluga je, da je nastalo Društvo podeželskih žensk Bučka, ki je v vsem tem času pripravilo nešteto predavanj, delavnic, članice so se udeleževale raznih kulinaričnih tekmovanj v okolici in širše.

Jože Kapler in Vida Gros s priznanjem občine Škocjan

Jože Kapler in Vida Gros s priznanjem občine Škocjan

Bučenski slavčki so nova pevsko-glasbena zasedba na Bučki. Z njimi dela Ljuba Hočevar.

Bučenski slavčki so nova pevsko-glasbena zasedba na Bučki. Z njimi dela Ljuba Hočevar.

Kot pravi druga in sedanja predsednica Društva podeželskih žensk Bučka Vida Gros, so bile predvsem na začetku povezovalni člen med društvi in krajani v KS Bučka, sodelovale so s podružnično šolo, vrtcem, ostalimi društvi, predstavljale kraj in škocjansko občino tudi širše po Sloveniji. In to še ves čas počnejo. Članice so ponosne, da so včlanjene v Zvezo kmetic Slovenije, sodelovale so pri projektu Mlinarjeva pot, spomladi pripravljajo tematske kulinarične razstave, že vrsto let za semanji dan organizirajo šarkeljado, pripravljajo razne pogostitve. Kar so zaslužile s svojim delom, so vložile v opremo kuhinje kulturnega doma.

»Zahvala gre Občini Škocjan, ki ima vsa leta posluh za nas in nas finančno podpira, ter vsem sponzorjem in donatorjem, na katere se vedno lahko obrnemo. Svojega poslanstva pa ne bi mogle uresničevati tudi ne brez podpore domačih,« je dejala Grosova.

Pohvale, priznanja

Nežika Režek

Nežika Režek

Pohvalnih besed o bučklanarskih podeželkah je bil škocjanski župan Jože Kapler. Predsednici Vidi Gros je izročil občinsko priznanje za 20 let delovanja društva. Tudi podpredsednica Zveze kmetic Slovenije Nežika Režek je poudarila pomen njihovega dela in društvu podelila priznanje zveze.

Jelka Tršinar je najbolj zaslužna za izid publikacije.

Jelka Tršinar je najbolj zaslužna za izid publikacije.

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči so na Bučko prinesle ubrano pesem in dobro voljo.

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči so na Bučko prinesle ubrano pesem in dobro voljo.

Ob jubileju društva so izdali tudi 78 strani obsežno publikacijo z naslovom Naših 20 let, ki jo bogati preko 130 fotografij. Knjigo je uredila ena od pridnih članic društva Jelka Tršinar. V nagovoru na prireditvi je poudarila, da gre za popis dela društva, skupaj z vsemi dosežki na številnih ocenjevanjih in tekmovanjih.  »Ampak to ni le presek dela nekega društva, pač pa celotne krajevne skupnosti v zadnjih dvajsetih letih. Kajti podeželke so bile pri vsem, kar se je dogajalo v kraju, na raznoraznih dogodkih. Ta knjiga ste ve, drage podeželke, to je vaše delo,« je dejala Tršinarjeva.

Praznično prireditev, na kateri so podelili priznanja članicam za dvajset in deset let članstva v društvu, so s kulturnim programom obogatili: citrarka Tanja Zalokar, Bučenski ramplači, mirnopeške ljudske pevke Čebelice, Bučenski slavčki ter recitatorka Erika Hočevar, ki je predstavila nekaj pesmi članice društva Tončke Povšič. Dogodek je prijetno - v ljudski noši - povezovala članica društva Karmen Čarman.

Članice društva so obiskovalce prireditve pogostile s sladkimi dobrotami, ki so jih seveda same pripravile, ni pa manjkala niti slana torta Branke Matko, tako da so se ob klepetu še vsi radi zadržali.

‹ nazaj

Galerija (31)

BUCKA 001
BUCKA 002
BUCKA 003
BUCKA 004
BUCKA 005
BUCKA 006
BUCKA 007
BUCKA 008
BUCKA 009
BUCKA 010
BUCKA 011
BUCKA 012
BUCKA 013
BUCKA 014
BUCKA 015
BUCKA 016
BUCKA 017
BUCKA 018
BUCKA 019
BUCKA 020
BUCKA 021
BUCKA 022
BUCKA 023
BUCKA 024
BUCKA 025
BUCKA 026
BUCKA 027
BUCKA 028
BUCKA 029
BUCKA 030
BUCKA 031

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava