dolenjska

Kmalu sistem souporabe električnih avtomobilov

5.2.2020 | 17:00 | M. Ž.

Novomeški župan Gregor Macedoni in ustanovitelj podjetja Avant Car Matej Čer  (Foto: M. Ž.)

Novomeški župan Gregor Macedoni in ustanovitelj podjetja Avant Car Matej Čer  (Foto: M. Ž.)

Novo mesto - Novomeški župan Gregor Macedoni in ustanovitelj podjetja Avant Car Matej Čer sta danes podpisala pismo o nameri za vzpostavitev sistema souporabe električnih avtomobilov v Novem mestu, ki, kot so poudarili, predstavlja nov korak k sodobnim oblikam mobilnosti. S tem bi se razbremenil promet, s čimer bi prispevali tudi k čistejšemu okolju.

Gre za pilotni projekt, ki naj bi ga poskusno uvedli v treh mesecih. V začetku bo izposoja električnih avtomobilov, teh naj bi bilo od 10 do 20, na voljo na parkiriščih pri Kettejevem drevoredu, na Novem trgu in v Trdinovi ulici. Te so že opremljene z električnimi polnilnicami, ki bodo po potrebi v prihodnosti še nadgrajene, ponudbo pa bodo širili glede na odziv ter potrebe občanov in podjetij.

Kot je pojasnil Čer, uporabniki izposojo in plačilo opravijo preko aplikacije, ki si jo naložijo na pametni telefon. »Razpoložljivo vozilo najdejo na aplikaciji in ga rezervirajo. Ko pridejo do njega, ga z aplikacijo odklenejo in se odpeljejo na želeno lokacijo. Vrnejo ga lahko na isto lokacijo ali katero koli drugo, ki je v mreži,« je razložil in dodal, da bo cena tovrstnih prevozov nižja od stroškov, ki ga imajo ljudje z lastnimi vozili in njihovim vzdrževanjem. Pri uporabi se obračunajo minute najema in prevoženi kilometri, enosmerna vožnja od Novega mesta v Ljubljano naj bi denimo stala nekaj več kot 15 evrov, pri čemer pa si, je poudaril, lahko avto deli tudi več oseb.

Župan Macedoni je dejal, da želijo za souporabo električnih vozil navdušiti čim več novomeških podjetij in ostalih občanov, predstavili so ga že podjetnikom v mestnem središču, ker je strošek parkirnih mest največji. Dober zgled pa bodo dali na občinski upravi, kjer bodo začeli uporabljati sistem souporabe električnih vozil, je med drugim dodal.

Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista prihodnji četrtek.

‹ nazaj

Komentarji (6)

10.2.2020 22 (22) (0)OceniAlojz Kobe GAS 
Zanimivo bi bilo še vedeti, koliko bomo za ta projekt plačali davkoplačevalci iz občinskega proračuna? Morda bi bilo bolj smiselno da bi ta davkoplačevalski denar usmerili v financiranje javnega potniškega prometa znotraj občine Novo mesto? ČE JE SAMO KILOMETRINA DO LJUBLJANE IN NAZAJ CA 65 EUR POTEM JE JASNO DA PROJEKT SLONI NA FINANCIRANJU Z DAVKOPLAČEVALSKI DENARJEM? KOMU JE TO NAMENJENO? KATERE IZVIRNE NALOGE OBČINE ( GRADNJA INFRASTRUKTURE, JAVNI POTNIŠKI PROMET,... BODO SPET OKRNJENI NA TA RAČUN? V GAS-Gospodarsko Aktivni Stranki nasprotujemo takšnim negospodarnim "projektom" in pretakanju davkoplačevalskega denarja v privatne žepe posameznikov!
10.2.2020 22 (22) (0)OceniAlojz Kobe GAS 
Podoben projekt ko naj bi bil ta novi imamo z izposojo koles. VZDRŽEVANJE TEGA SISTEMA Z DAVKOPLAČEVALSKIM DENARJEM STANE SKORAJ TOLIKO, DA BI VSAKEMU DRUGEMU OBČANU LAHKO Z ISTIMI SREDSTVI PODARILI KOLO? Po drugi strani pa so se ukinili projekti gradnje vodovoda, projekti gradnje kanalizacij, javni potniški promete se je popolnoma okrnil, javna infrastruktura v MO Novo mesto se dobesedno razpada. Cena za zbiranje odvoz, obdelavo in odlaganje odpadkov se je v mandatu g. Macedonija povečala za več kot 250 %,.... ?
10.2.2020 24 (24) (0)OceniTrue Truic 
Ta banda se obnaša kot, da iz svojega žepa plačuje vse te "projekte" , ki so njena privat last. Nikogar se nič več ne vpraša, Občinska uprava - so legalno izvoljene osebe , ki so na to mesto postavljene da racionalno raspolagajo Z NAŠIM denarjem !!!, tako da bomo imeli od tega vsi korist. Vsi ti" projekti pa "izgledajo kot da so privatna PRČIJA POSAMEZNIKOV ,ki le njim služijo v namen ....Ta zdajšnja barabinska uprava je "mickey mouse MESTNA OBČINA". To nikakor ni resna in odgovorna občina. Je pa zato toliko bolj barabinska in pokvarjena .
11.2.2020 21 (21) (0)Ocenipeter4567 
še en brezvezen projekt... Važno da je selfie na FBJu... Sramota
14.2.2020–9 (2) (11)OceniGunca Afne 
po mojem dober projekt za razbremenitev mestnega jedra (mestnega naselja) z osebnim prometom in ukinitev subvencioniranja potnih stroškov na osebna vozila in službenih poti. ko se bodo s temi načini povezale ključne izvorno-ciljne točke v mestu, mogoče ne bo na vsakem metru 5 m2 pločevine, ljudem bo spet do življenja v mestih, ljudje bodo spet prišli na ulice. pa zrak na mikro lokacijah bo boljši. kolesa pa se morajo razvijati naprej skupaj z mestnim prometom. ta bi moral postati hrbtenica mobilnosti v mestu. zanimivo vprašanje je, koliko denarja bo šlo za to iz javnih sredstev? pa de minimis pa take fore. novinarjem vnaprej hvala za odziv
18.2.2020 4 (4) (0)Ocenipeter4567 
Kot projekt s kolesi, župan se na veliko hvalisi oh in sploh kako je to hud projekt in kako smo prebivalci zadovoljni z njim. No situacija je več kot ne obratna. Z bicikli se ne vozi tako rekoč noben! Tudi cena 30€ po sezoni je v primerjavi z ljubljansko (3€) žaljiva do nas meščanov. O kvaliteti teh biciklov pa sploh ne bom izgubljal. Poizkusite enega "električnega" in videli boste sami.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava