dolenjska

Vlak ne piska več, imajo zapornice

10.2.2020 | 13:00 | M. Ž., Foto: Bogdan Mali

V Birčni vasi so po več kot 100 letih, odkar vozi vlak po teg progi, dobili zapornice.

V Birčni vasi so po več kot 100 letih, odkar vozi vlak po teg progi, dobili zapornice.

Vlak ne piska več, imajo zapornice

Birčna vas - »Kar ne moremo verjeti svojim očem, da so končno tudi na Križiščih, to je na koncu Birčne vasi, kjer prometna cesta prečka dolenjsko železniško progo, postavili zapornice,« je dejala predsednica krajevne skupnosti Birčna vas Majda Meštrić.

Za to gre največja zahvala Franciju Klobučarju, ki si je zelo prizadeval, da so Slovenske železnice postavile varovalne naprave, je nadaljevala. Investitor nadgradnje nivojskega prehoda železniške proge preko ceste je Ministrstvo za infrastrukturo v sodelovanju s Slovenskimi železnicami.

»Ob vsaki spremembi na dan pridejo spomini. Spominjali se bomo piskov vlaka, ki je v več kot 100 letih, odkar vozi po tej progi, vsakokrat pred prehodom čez cesto zapiskal kot opozorilo, da prihaja. Včasih je bilo po tej cesti malo prometa, zadnja leta pa se promet samo še povečuje, kar je povečalo možnost nesreč. Kar nekaj se jih je v zgodovini na tem križišču tudi zgodilo,« je orisala Meštrićeva. Omenjena cesta je namreč glavna povezava Novega mesta z Belo krajino in je prometno zelo obremenjena. Po njej poleg množice avtomobilov vozijo šolski avtobusi, tovornjaki z lesom, odpadnim materialom na deponije in ostalim …

Tako od četrtka, 6. februarja, namesto piska vlaka za varnost na tem mestu skrbi sodobna signalizacija. »Za nekoga je morda to malenkost, a za nas, na jugu Slovenije, je to pomemben dogodek,« je še poudarila.

‹ nazaj

Komentarji (1)

11.2.2020 1 (1) (0)OceniBumbar 
"Omenjena cesta je namreč glavna povezava Novega mesta z Belo krajino..." No, zapornice so super pridobitev, vendar se cel svet ne vrti okrog vas. Glavni povezavi sta partizanska magistrala in cesta čez Gorjance, ne pa čez Birčno vas...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava