kočevsko-ribniško

Podpisali dogovor o zmanjševanju odpadkov v javnih ustanovah

13.2.2020 | 14:15 | M. L.-S.

S podpisa dogovora (Foto: arhiv Občine Kočevje)

S podpisa dogovora (Foto: arhiv Občine Kočevje)

Kočevje - Občina Kočevje je danes, kot so sporočili s kočevske občinske uprave, z javnimi zavodi in podjetji v občini podpisala dogovor o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora. Občina Kočevje je sicer enako zavezo k zmanjšanju uporabe plastičnega pribora podpisala že konec lanskega leta na pobudo Vlade RS in Skupnosti občin Slovenije, k danes podpisanemu dogovoru za osnovne in tudi dodatne ukrepe na področju preprečevanja nastajanja odpadkov in ravnanja z odpadki pa pristopilo vseh 22 javnih ustanov v občini Kočevje. Ob tej priložnosti so napovedali tudi tradicionalno prostovoljsko čistilno akcijo Očistimo Kočevsko, ki bo potekala 28. marca, v primeru slabega vremena pa 4. aprila.

»Zavedamo se, da nas čaka še ogromno dela, a tudi s takšnimi malimi koraki, kjer vsakdo prispeva kolikor more, lahko pomembno napredujemo. Ob današnjem podpisu dogovora smo dorekli še kar nekaj sprememb in potrebnih ukrepov, predvsem pa pokazali zgled in voljo, da smo lahko vsi boljši in okolju prijaznejši,« je, kot sporočajo z občine,ob podpisu dogovora dejal župan Vladimir Prebilič.

Dogovor o zmanjševanju uporabe plastičnega pribora v osnovi predvideva, da se ne nudi več plastičnih krožnikov, lončkov, jedilnega pribora in slamic, pijače pa naj se ponujajo v okolju prijazni, trajnostni embalaži. Tako Občina Kočevje kot ostale javne službe so se teh načel v preteklosti v veliki meri že držali, s podpisom dogovora želijo to še jasneje ozavestiti med zaposlenimi in strankami, predvsem pa opozoriti na nujnost zmanjševanja vsakovrstnih odpadkov s preprečevanjem enkratne uporabe izdelka, kot so npr. tudi papirnati lončki. Zato posebej opozarjajo na uporabo steklenic za vodo iz pipe, ki je v Kočevju visoke kakovosti. Pomemben poudarek bo tudi na izobraževanju zaposlenih o zmanjševanju in pravilnem odlaganju odpadkov, ki omogoča ponovno uporabo in recikliranje. Občina Kočevje je sicer med svojimi ukrepi zapisala še ukinitev plastičnih tankov z vodo v svojih prostorih, ukinitev plastičnih lončkov na avtomatu s kavo, nakup materialov v večjih pakiranjih z manj embalaže ali v okolju prijazni embalaži, nakup promocijskih materialov oz. daril izdelanih in pakiranih lokalno in okolju prijazno in zmanjševanje porabe papirja z digitalizacijo delovanja občinske uprave.

V okviru zmanjševanja embalaže je bil sprejet tudi dogovor, da na tržnici Kočevje in trgovini zakladi Kočevske v uporabi ne bo več plastičnih vrečk. Kupce tako spodbujajo k nakupovanju z lastnimi vrečkami in lastno embalažo, saj večino izdelkov ponujajo v rinfuzi in trajni ali povratni embalaži. K enakim ukrepom pozivajo vse ostale trgovine in pekarne v mestu. Pomembne spremembe načrtujejo tudi v Javnem zavodu za turizem in kulturo Kočevsko. Največji zalogaj je organizacija javnih prireditev in koncertov, kjer bodo uvedeni povratni kozarci.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava