dolenjska

Še je čas za cepljenje proti gripi

15.2.2020 | 09:10 | Besedilo in foto: L. Markelj

Umivanje in dezinficiranje rok je zelo pomembno.

Umivanje in dezinficiranje rok je zelo pomembno.

Marta Košir, dr. med., spec. javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Novem mestu,

Marta Košir, dr. med., spec. javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Novem mestu,

Prepoved obiskov je uvedla novomeška bolnišnica.

Prepoved obiskov je uvedla novomeška bolnišnica.

Novo mesto - Gripa je v porastu in bo te dni dosegla višek. Število obolelih narašča, v zdravstvenih domovih in na urgencah je gneča, bolnišnice so zasedene.

Marta Košir, dr. med., spec. javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Novem mestu, meni, da čeprav letošnja sezona gripe še ni pri koncu - traja lahko do aprila, lani se je izbruh gripe začel celo konec maja - pa vendarle že lahko reče, da je drugačna od lanske.

Letos se je gripa začela malce prej. Po dosedanjih ocenah je za njo obolelo dva do trikrat več oseb kot lani. Med njimi je do sedaj najbolj prizadela otroke, ki se žal cepijo le redki. Tako v zadnjem času poslušamo o marsikje napol praznih šolah in vrtcih.

Vrhunec gripe pričakujejo v teh dneh, na vrsto so oz. bodo prišli še odrasli, starejši in kronični bolniki (astmatiki, srčni bolniki), kjer tudi lahko hitro pride do zapletov, respiratornih okužb, kritična je običajno pljučnica, ki lahko privede do smrti.

Cepljenje je najučinkovitejša zaščita in pri izbranih zdravnikih ali v ambulantah na območnih enotah NIJZ po vsej Sloveniji je možno in smiselno še vedno, pravi Koširjeva.

Ne takoj k zdravniku!

Sicer pa zdravnica priporoča, da se ob znakih bolezni ni treba takoj odpraviti k zdravniku - le če visoka vročina, ki običajno spremlja gripo, traja več dni, če se ne kaže izboljšanje, če pride do gnojnega kašlja, težav z dihanjem in vse kaže na pljučnico. Sicer se je bolje pozdraviti v domačem okolju. Gripo prebolimo približno v tednu dni, kašelj pa lahko traja še dlje. »Sicer pa naj bolan človek ostane doma in naj ne bo potujoči prenašalec bolezni. Tako prepreči okužbo rizičnih oseb, pri katerih se lahko zdravstveno stanje res zakomplicira,« pove Koširjeva, ki sicer priporoča običajna navodila, od higiene rok, umivanja s tekočo vodo in milom, gibanja na svežem zraku in sploh skrb za odpornost telesa.

Več o gripi in kakšno je stanje v naših bolnišnicah - tako v novomeški kot brežiški, ali imajo dovolj postelj, ipd., pa si preberite v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava