novice

Bodo osebni zdravniki potrebovali pomoč policije?

26.2.2020 | 12:40 | M. L.-S.

Ilustrativna slika

Ilustrativna slika

Ljubljana - Po izjavah Ministrstva za zdravje naj bi se v Sloveniji v primeru izbruha epidemije koronavirusa SARS-CoV-2 (COVID-19) vzpostavilo 55 vstopnih točk, in sicer v okviru enot nujne medicinske pomoči na primarni ravni. V Zdravniški zbornici Slovenije menijo, da taka rešitev ni ustrezna, saj vodi v nenadzorovano širjenje bolezni tako med pacienti kot med zaposlenimi zdravstvenimi delavci.

Kot sporočajo z Zdravniške zbornice, predlagajo, da se s ciljem maksimalne preventivne zamejitve širjenja koronavirusa regijske vstopne točke organizira v okviru območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kar pomeni zunaj prostorov zdravstvenih domov in enot nujne medicinske pomoči.

Takšno organizacijo, ki je zunaj obstoječih enot primarne zdravstvene dejavnosti, je po njihovem prepričanju nujno vzpostaviti, saj pacienti, ki sumijo, da so zboleli za koronavirusom, po odvzemu brisa na rezultat čakajo tri ure, v tem času pa se lahko tisti, ki se še niso okužili, okužijo. "V zdravstvenih domovih in enotah nujne medicinske pomoči v večini primerov takih ustreznih izoliranih prostorov za karanteno ni na voljo. Zdravniki se tudi sprašujejo, kako ravnati, če pacient, ko čaka na rezultate testa, zavrne čakanje v posebnem prostoru in uporabo posebne maske. Ali naj v takem primeru zaradi zaščite ostalih pacientov pokličejo policijo,"se sprašujejo.

Na vstopnih točkah, ki naj bi bile organizirane v okviru območnih enoz NIJZ, naj, kot pravijo, aktivno vlogo prevzamejo epidemiologi, ki bodo v vsakem posameznem primeru odločili glede nadaljnje obravnave. "Vse osebje na vstopnih točkah naj bo dobro opremljeno z zaščitnimi sredstvi, naj se organizira ustrezno in pravilno jemanje brisov, diagnostika in usmerjanje oseb oz. bolnikov glede na anamnezo in rezultat testiranja: torej ali bo pregledana oseba usmerjena v bolnišnico, zdravljenje na domu ali samoizolacijo ali karanteno, ko bo vzpostavljena," še pravijo zdravniki.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava