kočevsko-ribniško

Na Kočevskem ukrepi zaradi stika z okuženim primerom iz Črnomlja

12.3.2020 | 11:30 | L. M., M. G.

Z današnje novinarske konference v Kočevju. (Foto: M. G.)

Z današnje novinarske konference v Kočevju. (Foto: M. G.)

Kočevje - V Občini Kočevje, kjer še nimajo nobenega okuženega z novim koronavirusom, je zaradi neposrednega in posrednega stika s potrjeno okuženim primerom iz Črnomlja v prostovoljni osamitvi osem ljudi.

Občina je uvedla tudi več preventivnih ukrepov za zajezitev morebitne okužbe z novim koronavirusom, je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič. Prebilič je pred današnjo novinarsko konferenco, ki jo je sklical skupaj s štabom kočevske civilne zaščite, za STA pojasnil, da je prišlo do stika med potrjeno okuženim primerom iz Črnomlja in družino, ki živi na robu Občine Kočevje. Gre za štiri občane, ki pa so bili nato v stiku še s štirimi posamezniki.

Skupaj z vsemi so se dogovorili o izvedbi vseh preventivnih ukrepov, omenjeni občani pa so pristali na samoizolacijo. Testirati jih zaradi prekratke inkubacijske dobe sicer še niso mogli. Vse zdravstveno opazujejo, na srečo pa omenjeni občani živijo daleč od gosteje poseljenega Kočevja.

Poleg ukrepov, ki so jih predlagali pristojni na državni ravni, so na kočevski občini dali jasna navodila strankam in zaposlenim. Tako naj občani, če je le mogoče, vse svoje zadeve do nadaljnjega urejajo telefonsko in z elektronsko pošto. Na občinskem vložišču in na blagajni so omejili gibanje. Sicer pa sledijo preventivnim nasvetom, da če se da, stike z in med ljudmi čim bolj omejijo, je še povedal Prebilič.

Dodano ob 17.50:

Polona Vidič Hudobivnik, direktorica ZD Kočevje, je razložila, da je bila zgoraj omenjena oseba iz občine Črnomelj, ki je bila v stiku z občani kočevske občine, zdravstveni kader. Na testu je bila pozitivna, vendar ni imela znakov bolezni, zato je tveganje za okužbo ocenjeno kot majhno, je pa bila v stiku s prvim obolelim iz občine Metlika. V Zdravstvenemu domu Kočevje , ki je vstopna točka, so do sedaj vzeli 14 brisov s področja občin Kočevje (osem občanov, ki je bilo v stikov s to osebo, je, kot smo že zapisali, v karanteni ) Ribnice in nekaj tudi Cerknice. 13 jih je bilo negativnih, na dva še čakajo. Z današnjim dnem pričakujej odvzem dodatnih brisov, ki so že najavljeni.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava