dolenjska

Potrjenih 181 okužb, v Jugovzhodni Sloveniji 39, testiranj bo v prihodnje manj

14.3.2020 | 15:05 | B. B.

Število potrjenih okužb po regijah do 11. ure (Vir: NIJZ)

Število potrjenih okužb po regijah do 11. ure (Vir: NIJZ)

Starost okuženih (Vir: NIJZ)

Starost okuženih (Vir: NIJZ)

Predsednik vlade Janez Janša župane poziva k samoiniciativnosti in pri pomoči organizacije varstva otrok na domu. (Vir fotografije: POP TV)

Predsednik vlade Janez Janša župane poziva k samoiniciativnosti in pri pomoči organizacije varstva otrok na domu. (Vir fotografije: POP TV)

Potrjenih 181 okužb, v Jugovzhodni Sloveniji 39, testiranj bo v prihodnje manj

Do 14. so v Sloveniji na okužbo z novim koronavirusom testirali 5369 oseb, okužba je bila potrjena pri 181 osebah (40 več kot včeraj). Največ okuženih so pristojni po razpoložljivih podatkih do 11. ure, po kateri pa so v državi odkrili še eno okužbo, zaznali v ljubljanski zdravstveni regiji, in sicer 75. Sledi novomeška zdravstvena regija z 39 okuženimi, kar je 12 več kot včeraj. V Posavju je, tako kot včeraj, uradno potrjena ena okužba.

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci, ki se je začela ob 15. uri, ob teh podatkih opozoril, da ni toliko pomembno število okuženih, pač pa število resno obolelih.

Povedal je, da se vlada glede tovornega prometa storila vse, da bo ta lahko potekal kolikor toliko nemoteno, župane pa je pozval, da so samoiniciativni in se čim bolj angažirajo tudi pri pomoči organizacije varstva otrok na domu. Pozval je tudi vse mlade, ki bodo imeli čas in se čutijo sposobne, da pomagajo pri varstvu otrok na domu. S prihodnjim tednom se namreč zapirajo vse vzgojno-izobraževalne ustanove, varstvo najmlajših pa bodo potrebovali predvsem starši, zaposleni v kritični infrastrukturi.

Vlada po Janševih besedah tudi pripravlja ukrepe za dodatno nagrajevanje tistih, ki so najbolj obremenjeni zaradi spopadanja s koronavirusom.

Manj testiranj

Nova vlada se je odločila tudi za spremembo načina spremljanja širjenja novega koronavirusa.

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, infektologinja dr. Bojana Beović, je pojasnila, da številke o okuženih za zdaj še kažejo realno sliko, a bo že kmalu drugače. Smo namreč na taki točki epidemije, ko kontaktov in virov okužb ni več mogoče izslediti, zato je smiselno, da sile usmerimo v skrb za bolne, je izpostavila.

Napovedala je, da bolnikov z okužbo dihal, ki ne potrebujejo hospitalizacije, ne bodo več testirali na okužbo z novim koronavirusom, ampak bodo ostali 14 dni doma v samoizolaciji. Če pa bodo zaradi bolezni potrebovali sprejem v bolnišnici, pa bodo opravili diagnozo povzročitelja bolezni.

Z ministrstva za obrambo medtem sporočajo, da bo na območju vojašnice Edvarda Peperka v Ljubljani postavljen mobilni stacionarij za oskrbo 120 ljudi.

Na območju Metlike 25 potrjenih okužb

Število potrjenih okužb se je v 24 urah povečalo za 40. Po regijah ljubljanski in novomeški sledita celjska (27 potrjenih okužb) in mariborska (13 okužb), je vlada sporočila prek Twitterja. Tudi ti podatki so do 11. ure.

Gledano po skupkih okužb je največji v Ljubljani (46 oseb), Šmarju pri Jelšah (26), Metliki (25) in Mariboru (5).

Do 11. ure, ko je bilo potrjenih 180 primerov okužb, je bilo med okuženimi več moških, in sicer 93.

Gledano po starostnih skupinah je bilo do 15. leta 14 okuženih, med 16. in 29. letom 39, med 30. in 49. letom 56, med 50. in 59. letom pa 37. V starostni kategoriji nad 60 let je bilo 34 primerov potrjenih okužb.

Slovenija je zaradi nevarnosti širjenja okužb s koronavirusom razglasila epidemijo in sprejela številne ukrepe, pričakovati pa je, da bo nova vlada, ki jo vodi Janez Janša, sprejela tudi nove ukrepe.

‹ nazaj

Komentarji (6)

14.3.2020 3 (4) (1)OceniTrue Truic 
KJE SO UKREPI- uradne izjave MONM ??? / oglašanje macedonija, groblarja, kekca, sare tomšič, vide čadonič ???? oglašajo se le ko so kakšne fešte ali pa volitve, do zdaj še nič, čeprav je MONM na 2. mestu v SLO po štev okuženih ...: Janša prosil župane, da so samoiniciativni in se čim bolj angažirajo tudi pri pomoči organizacije varstva otrok na domu Nova vlada je na konstitutivni nočni seji že sprejela nekatere ukrepe za zajezitev širjenja virusa, nekateri pa se še pripravljajo za današnjo sejo kriznega štaba v širši zasedbi in sejo vlade. Popoldan se bo še enkrat sestala strokovna skupina, ki bo predlagala dodatne ukrepe. Predsednik vlade je med drugim izpostavil, da bodo pri tovornem prometu storili vse, da bo ta lahko kolikor toliko nemoteno, hkrati pa nadzorovano potekal. Določili pa bodo tudi prioritete pri delitvi zaščitnih sredstev. Župane slovenskih občin je Janša zaprosil, da so samoiniciativni, da se organizirajo pri pomoči varstva otrok na domu za tiste, ki nujno potrebujejo varstvo. Edina praktično delujoča oblika je oblika varstva na domu, je poudaril. Veliko mladih bo imelo bistveno več časa in nanje apelirajo, da pomagajo pri varstvu otrok. Župane pa prosijo, da pomagajo pri organizaciji.
14.3.2020 9 (10) (1)OceniTrue Truic 
Župani osebno ponekod v SLo že ukrepajo. Zapirajo lokale, izrekajo priporočila, ukrepe Mb npr...regija MONM kod druga po štev okuženosti pa kaj? V mišje luknje in TIŠINA. Sramota. NITI eden od omenjenih se ni oglasil s terena ali pa v medijih nagovoril občane. Čeprav to traja že skoraj 2 tedna.To je ta pravi obraz vrlih vodilnih, ki skrbijo le zaradi svoje riti...pa naslednjič jim dajte 99% na volitvah. Butale NM.....prva smrtna žrtev iz Metlike ravnokar evidentirana.
14.3.2020–2 (0) (2)Ocenimiha 
Kakšne pa ti piešejo a ne? http://topnews.si/2020/02/25/korona-virus-naj-bi-v-wuhan-prinesli-ameriski-vojaki-porocilo-japonske-televizije-zaziga-internet/
15.3.2020 4 (5) (1)OceniTrue Truic 
Pa menda naš župan in oba podžupana ter dir UE MNNM niso zboleli ?, ko jih zadnja dva tedna ni videti ne slišati nikjer? Totalni mrk. Tišina. Občani smo v skrbeh zanje, ker se reveži toliko izspostavljajo za nas v teh kritičnih trenutkih ....a kdo ve kaj se z njimi dogaja? kje so ?
16.3.2020–6 (1) (7)Ocenimihecc1 
True Truic... če je pa kdaj obstajala oseba s preveč časa, si pa to ti :D
16.3.2020 5 (5) (0)OceniTrue Truic 
Hvala na komplimentu, vi g mihec., ki ga imate premalo - časa namreč, pa jara gospoda z Rotovža tudi , zato so verjetno nenadoma poniknili- delajo:)... Pogrešamo kakšno fensi slikanje in rokovanje macedonija, groblerja, sare , kekca , vide - tudi v skafandru in na terenu . V bolnišnici. Ga. Milena Zupanc ima zagotovo popolno podporo in vsakodnevno zanimanje slednjih za svoje humano delo, ki ga opravlja s svojimi sodelavci. Kakšna spodbuda in zahvala s strani teh sposobnežev in vrlih mož ter deklet MONM v teh težkih trenutkih .? Kje je zdaj ta opevani župan , ki se rad slika in ispostavlja medijem- v času krize....? Je stopil pred javnost in jo nagovoril tako kot to počnejo pravi vodje iz naroda ..v lepem je vsak uspešen in glumac , v težavah pa maske padejo in se pokažejo poceni igralci. To se ravno zdaj dogaja...vi g.mihec1 ste pa zagotovo iz te branže , ki jo zagovarjate, je videti iz vašega teksta... Neglede oglasite se kaj iz terena, ob podpori medijev :) občani bomo to znali spoštovati...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava