bela krajina

Danes začne delno delovati metliški zdravstveni dom

19.3.2020 | 07:35 | L. M.

Danes začne delovati Zdravstveni dom Metlika, a le delno, in le za bolnike, ki ne kažejo akutnih okužb dihal.

Danes začne delovati Zdravstveni dom Metlika, a le delno, in le za bolnike, ki ne kažejo akutnih okužb dihal.

Metlika - Danes bo začel spet vsaj delno delovati Zdravstveni dom Metlika, ki je zaprt vse od potrditve okužbe pri enem od tam zaposlenih zdravnikov.

Kot je zapisano na spletnih straneh zdravstvenega doma, bodo začeli izvajati nujno medicinsko pomoč, nujno patronažno službo in reševalne prevoze, a izključno za bolnike, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal. Vse bolnike z znaki akutne okužbe dihal bodo obravnavali, kot da so lahko okuženi z novim koronavirusom. Zdravstveni dom Metlika sicer glede na odredbo ministrstva za zdravje ostaja zaprt še do prihodnje srede.

Kako v naših domovih za starejše občane?

V domovih za starejše na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju imajo zaščitne opreme oz. zaščitnih mask le za sprotno delovanje, dodatno so naročili in jo pričakujejo do konca tedna. Povsod se ravnajo po navodilih za zajezitev okuženosti s koronavirusom, obiske svojcev in drugih obiskovalcev so prepovedali. Okužene so doslej odkrili le v Metliki.

Iz Doma starejših občanov Metlika, ki je v stiku z javnostjo zgolj prek spleta, so sporočili, da so tam testirali vseh nekaj več kot 170 stanovalcev. Pozitivnih je bilo sedem stanovalcev in pet zaposlenih, vse okužene stanovalce so premestili na Golnik.

V preostalih domovih starejših, v Črnomlju, Novem mestu, Trebnjem, Brežicah in Sevnici, okuženih doslej niso odkrili, vsi pa po poročanju STA delujejo brez posebnosti.

Direktorica Doma starejših občanov Črnomelj Valerija Lekić Poljšak je povedala, da življenje v domu teče stanju primerno. Delajo sicer "s polno paro" in skušajo biti čim več s stanovalci, ki pogrešajo svojce. V črnomaljskem domu z nekaj manj kot 200 varovanci so doslej odvzeli le en bris, ki je bil negativen, za zdravstveno oskrbo stanovalcev pa je poskrbljeno, je dodala.

V novomeškem domu starejših s 350 varovanci vse dejavnosti potekajo po rednem urniku, je zagotovila direktorica Milena Dular. Ob zaprtju doma za obiske se tudi trudijo nadomestiti odsotnost svojcev. Pri varovancih in zaposlenih stalno skrbijo za preventivne ukrepe, kakšnih zdravstvenih posebnosti zaradi koronavirusa pa niso zaznali, je še dejala.

V domu starejših v Trebnjem, kjer oskrbujejo nekaj več kot 180 varovancev in v svoji šmarješki enoti še 36, sledijo navodilom in priporočilom pristojnih ter izvajajo ukrepe za preprečevanje tveganja za pojav okužb. Vsi njihovi stanovalci se počutijo dobro, je zatrdila vršilka dolžnosti direktorice Mateja Povhe .

V Posavju je osrednja tovrstna ustanova Dom upokojencev Brežice, ki združuje skupaj nekaj manj kot 550 oskrbovancev Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, Doma upokojencev Sevnica in Doma upokojencev Brežice. Direktorica Darja Cizelj je dejala, da so "trenutno zdravi" in da varovancem zagotavljajo redno zdravstveno oskrbo. Njihova dejavnost poteka nemoteno. Največ težav imajo z zagotavljanjem zaščitne opreme, najbolj pa jim primanjkuje zaščitnih mask, je opozorila in pristavila, da so zato pri svojem delu zelo racionalni.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava