dolenjska

Dolenjski in belokranjski župani pozvali k ohranitvi prioritete varovanja južne meje

10.4.2020 | 12:05 | R. N.

Pred dnevi so v šentjernejski občini v gozdu odkrili migrantski kamp, na tleh pa je bilo kup oblačil, ležalk, steklenic ... (Foto: DolenjskaNews)

Pred dnevi so v šentjernejski občini v gozdu odkrili migrantski kamp, na tleh pa je bilo kup oblačil, ležalk, steklenic ... (Foto: DolenjskaNews)

Novo mesto - Župani enajstih dolenjskih in belokranjskih občin pozivajo pristojne na državni ravni, da se ohrani prioriteta zagotavljanja varovanja južne meje Republike Slovenije. »Naši občani so tako kot vsi državljani Slovenije trenutno soočeni z zahtevnimi posledicami ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa, ki so dodobra otežili vsakdanje življenje in močno omejili gibanje. Njihova realnost pa ni samo boj proti epidemiji, ampak tudi nezmanjšani tokovi migrantov, ki v Slovenijo dnevno prihajajo preko naše južne meje,« so zapisali v odprtem pismu, ki so ga poslali predsedniku države, predsedniku vlade, predsedniku državnega zbora in poslanskim skupinam DZ.

Kot še navajajo so, v času epidemije poleg državljanov še posebej obremenjene tudi nekatere vitalne službe, ki morajo kljub izrednim razmeram delovati nemoteno, pogosteje še pod veliko večjimi obremenitvami. Poleg zdravstvenega osebja, služb, vključenih v delovanje civilne zaščite in prostovoljcev, so pod dodatnim pritiskom tudi policisti in vojaki, ki so med drugim pristojni za nadzor na mejah.

»Prepričani smo, da bi pri zagotavljanju varnosti naših državljanov vsekakor morali znati preseči nivo dnevnopolitičnih ideoloških oziroma strankarskih delitev in še posebej v času epidemije storiti vse, kar lahko pripomore k blaženju zahtevnih razmer. Ne želimo si, da bi bili v prihajajočih tednih soočeni s povsem realnim scenarijem, ko bo še vedno potrebno izvajati ukrepe zaradi epidemije in hkratnim povečanim številom nelegalnih prehodov naše južne meje.«

Pozivajo k ustreznemu ukrepanju in si želimo uspešno zajezitev epidemije. Pod odprto pismo so se podpisali župani občin Novo mesto, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna Peč, Semič, Straža, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Žužemberk.

O problematiki z migranti v gozdu v bližini Gorenjega Vrhpolja v občini Šentjernej, kjer so nad enim od vodnih virov oz. studencem na območju Globokega odkrili migrantski kamp s 30 in več ležišči, zalogami hrane, opremo in pripomočki, med najdenimi predmeti pa je bilo tudi zdravilo paracetamol, pišemo v aktualni številki Dolenjskega lista. 

‹ nazaj

Komentarji (6)

10.4.2020 2   (5)   (3)   OceniLojzekov stric 
Upam, da so župani poslali pismo tudi opoziciji ker ona se norcuje iz nas ko ne dovoli vojski , da bi spooblastili čuvala mejo,kje bo drugje kot na meji vojska
10.4.2020 6   (6)   (0)   OceniJožko 
Neodgovorni vilkomerji na delu. Očitno se bliža čas Vard. Ne bodite naivni in ne se čuditi, če bo to realnost prihodnosti.
11.4.2020 5   (6)   (1)   OceniTrue Truic 
@jožko, kakšne varde nek:) ne me smejat. Karaule na meje, šarplanince in "mrtvo stražo", šarca in bojevo v roke soldatu pa bo mir v enem tednu. . Nobenga več ne bo ćez Kolpo. Takoj bo ta označena "peš pot" out. Tako je včasih tista naša okupatorska JLA poštimala celo Yu mejo:) Za vsacga koknjenega ilegalca 10 dni nagradnega dopusta, ja tako je bilo nekoč pod okupacijo sovražne yu soldateske, sam migrantov pa ni bilo ne?:) . Na kraj pameti ne bi bilo dandanes nobenemu mudžahedinu it čez Slovenijo. V velikem loku bi se izognili Kolpe. Kaj tle skoz nekaj filozofiramo to in ono , ko smo že nekoč poznal učinkovito metodo za ta problemček...;)
12.4.2020 1   (2)   (1)   OceniJožko 
Nič se bat Resnični, tudi to boš doživel glede na (v naprej programirano) vilkomer-cagavo politiko, ki se izvaja. Takrat bo napočil tvoj čas za razračunavanje z vilkomersko in še kakšno "bando". V zadnjih sto letih, jim je še vse ratalo po planu in programu in očitno jim bo tudi to. Saj to čakaš kajne ?
12.4.2020 4   (4)   (0)   OceniTrue Truic 
Jožko, bič Božji samo še ćaka Gospoda in njegovo komando. Zlo bo izkoreninjeno - enkrat za vselej. Dobro bo po tem lahko dolgo časa vladalo na planetu zemlja...prišla bo zlata doba za vse preživele.:) Amen.
12.4.2020 1   (1)   (0)   OceniTrue Truic 
Lepe praznike, vsem dobrim ljudem želim.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava