Kazenska ovadba zaradi sprehoda ob Kolpi

29.4.2020 | 19:00

Predsednik Borut Pahor in obrambni minister z vojaki na južni meji  (foto: Daniel Novakovič/STA)

Predsednik Borut Pahor in obrambni minister z vojaki na južni meji  (foto: Daniel Novakovič/STA)

Črnomelj, Celje - Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je danes kazensko ovadil politike, ki so se pred dvema tednoma v času epidemije covida-19 brez zaščitne opreme in ob neupoštevanju socialne distance sprehajali ob reki Kolpi. Med ovadenimi so predsednik Borut Pahor, notranji minister Aleš Hojs in obrambni minister Matej Tonin, je za STA potrdil Verstovšek.

Pahor ter ministra Hojs in Tonin so sredi aprila skupaj z vrhom slovenske vojske in policijo preverjali teren ob meji ter se skupaj zavzeli za podelitev posebnih pooblastil slovenski vojski, ki bi se na tem območju pridružila policiji. A v javnosti so odmevale predvsem fotografije, iz katerih je razvidno, da delegacija ni upoštevala ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev koronavirusa. Med drugim niso nosili zaščitnih mask, prav tako niso upoštevali varnostne razdalje.

Verstovšek je danes zoper vse, ki so bili tam prisotni, vložil kazensko ovadbo. Kot je pojasnil za STA, o tem, da bi lahko šlo za kaznivo dejanje, sploh ni razmišljal, a je mnenje spremenil po tistem, ko je minister Hojs na Twitterju izrazil pričakovanje, da bo policija zaradi kršenja vladnih odlokov kazensko ovadila udeležence petkovih in ponedeljkovih protestnih shodov, pri čemer naj bi za identifikacijo udeležencev uporabila javno objavljene slike v medijih in na družbenih omrežjih.

"Če so protestniki storili kaznivo dejanje, potem so ga še toliko bolj ti politiki, to si upam trditi," je dejal celjski odvetnik. Prepričan je, da bi zelo težko nekdo odločil, da eno je kaznivo dejanje, drugo pa ne.

Na zdravstvenem inšpektoratu so sicer v zvezi z dogodkom ob Kolpi prejeli več prijav zoper Pahorja, Hojsa, Tonina in druge, a kot so pojasnili, omenjeni niso kršili vladnega odloka. Drugi člen namreč določa, da se le ta ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb, so pojasnili na inšpektoratu.

Na Generalni policijski upravi so medtem za STA pojasnili, da ni nič novega glede ukrepov policije proti udeležencem protestnih shodov.

Po ponedeljkovih protestih so policisti identitete nekaterih protestnikov, ki niso upoštevali njihovih opozoril, že predali na zdravstveni inšpektorat. Ta je v tem primeru prekrškovni organ, zaenkrat na policiji predlagajo postopek zaradi kršitve odloka o omejitvi gibanja proti 26 osebam, so v torek pojasnili za STA.

Protestniki bi sicer lahko bili kaznovani tudi po 177. členu kazenskega zakonika, ki opredeljuje kaznivo dejanje širjenja nalezljive bolezni. Če bodo policisti v nadaljevanju postopka ugotovili, da so izpolnjeni elementi tega kaznivega dejanja ali kakšnega drugega kaznivega dejanja, se bodo "o pregonu posvetovali oz. uskladili s pristojnim tožilstvom". Sicer na policiji od razglasitve epidemije niso zabeležili suma kaznivega dejanja po 177. členu kazenskega zakonika.

STA, B. B.

Komentarji (11)

29.4.2020 6   (6)   (0)   OceniTrue Truic 
Za isto stvar ovadit župane na sestanku v lj. med ukrepi.. Tudi macedonija med njimi. Brez mask in brez razdalje so se družili , DL objavil med drugimi , obstajajo fotografije...
29.4.2020 8   (8)   (0)   OceniTrue Truic 
Eni zaklenjeni brez možnosti zasluška, drugi afne guncajo med istimi ukrepi. Gre za vesoljce in so drugačni , ali kako....? Ne zastopim.
30.4.2020OceniTrue Truic 
https://www.novomesto.si/dogajanje/novice/2020042212233381/zupani_mestnih_obcin_o_sproscanju_ukrepov_in_s_pozivom_za_izvedbo_cistilne_akcije_29_4_2020_/
30.4.2020 4   (4)   (0)   OceniTrue Truic 
Ovadit vsaka občina svojega župana. MONM makedonija. Kje so maske, kje je varnostna razdalja ?? Kršili so ukrepe. ! datum. 22.4.2020 Ukrepi v veljavi za vse državljane. kako se pričakuje da bomo po tem ostali "navadni " državljani spoštovali zakon, če ga vodilni NE ?
30.4.2020OceniTrue Truic 
Zg.objavljeni link je celo z uradnega portala MONM !
30.4.2020Ocenimiha 
Kdo je blonda zraven Zokija?
30.4.2020 5   (5)   (0)   OceniTrue Truic 
Kdo je tip na stran počesan, brez maske in tesno stisnjen - prislonjen na bjondo zravn Zokija?
1.5.2020–5   (2)   (7)   OceniLojzekov stric 
Ta ovadba je neutemeljena , na sodišču bo padla( truc ne bo mogel potem spat par noči, potem bo šel na tri špricerje pa pol pa bo ozdravel) , ogroženi smo od migrantov in to je bila tema obiska , ne bodimo naivni in ne nasedajmo temam , ki se v rumeni tisk ne sodijo,ZDRAVI OSTANIMO
2.5.2020 5   (6)   (1)   OceniFranci D 
Seveda bo padla, saj so se pošteno opravičili!
2.5.2020 6   (6)   (0)   OceniTrue Truic 
Franci, padle bodo barabe. Že padajo...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava