23.5.2020 | 16:50 | Besedilo in foto: L. Markelj
Okrog dva tedna bodo zdaj v Zloganjih kuhali oglje. Danes so prižgali največjo kopo doslej pri njih.
Mojster kuhanja oglja Martin Juršič, ki bo vsak dan obiskoval kopo v Zloganjah in bdel, da bo vse potekalo v redu.
Ob kopi v Zloganjah (od leve proti desni): Sandi Andrejčič, Jože Prah, Peter Misja, Niko Rainer in Jože Kapler.
Zloganje pri Škocjanu - Po zaslugi pridnih vaščanov, članov Oglarske sekcije Zloganje, ki deluje v okviru Turističnega društva Škocjan na Dolenjskem, ter Društva oglarjev Slovenije je danes dopoldne za vasjo že peto leto zapored zagorela kopa.
Po stoletni tradiciji, da kopo prižge ženska, je tokrat ta čast pripadla pridnim ženskam in gospodinjam iz vasi Zloganje, ki so tudi tokrat poskrbele za izvrstno postrežbo in ki podpirajo svoje moške, da lahko prosti čas namenijo pripravi vsega potrebnega za kopo. Ta zahteva veliko priprav in dela, a je skupnost tudi povezala, kar je res pohvalno.
Kot je povedal predsednik oglarske sekcije Matej Krmc, so vsako leto v vasi z zaslužkom od oglja kaj pridobili oz. postorili: uredili so otroška igrala, kupili defibrilator, pri vsakem hidrantu uredili gasilske omarice in jih še dopolnili, nabavili oglarske uniforme ter se vsako leto odpravili na izlet. Za kaj bodo denar namenili letos, še ne vedo, a nekaj se bo že našlo.
Letošnja kopa, ki bo gorela od 12 do 14 dni, da bo lepo dogorela, je največja doslej. Zanjo so porabili okrog 70 kubičnih metrov drv, v glavnem bukve in gabra. Les so dobili s čiščenjem občinskih gozdov, Zagraškega loga v škocjanski občini, nekaj so jim ga pripeljali tudi iz Družbe slovenskih državnih gozdov. Kot je povedal mentor kope Martin Juršič, ki dela s škocjanskimi oglarji že od vsega začetka in je navdušen nad njihovo pridnostjo, požrtvovalnostjo in zagnanostjo, bo kopa dala do sedem ton oglja - če bo seveda šlo vse po sreči.
Zloganjski oglarji so ob cesti poskrbeli tudi za postavitev informativne table o oglarstvu.
Na otvoritveni slovesnosti, ki so jo popestrili škocjanski rogisti in Bučenski ramplači, so oglarji iz Zloganja prejeli lesen kipec oglarja, delo umetnika Braneta Žunića, ki ga vsako leto v hrambo prejme drugo oglarsko društvo. Izročili so ga podpredsednik oglarske sekcije Sandiju Andrejčiču.
Ta se je zahvalil mnogim članom društva za zagnano delo, sicer pa so na dogodku spregovorili še: škocjanski župan Jože Kapler, predsednik Društva oglarjev Slovenije Jože Prah, vodja brežiške območne enote Zavoda za gozdove Niko Rainer, župan Občine Podčetrtek in podpredsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, Janez Levstek iz Družbe slovenski državni gozdovi ter Mitja Dolinšek iz Društva oglarjev Dole.
Prižig kope v Zloganju je potekal v tednu slovenskih gozdov, ko poudarjajo predvsem gozdni bonton oziroma spoštovanje pravic lastnikov gozdov in opozorjajo na trenutno pereča problema vožnje v naravnem okolju in obiskovanja gozdnih zavarovanih območij. Obenem je letos tudi mednarodno leto zdravilnih rastlin ter leto biotske pestrosti, je povedal Prah.
Zbrani so se po prižigu še radi zadržali v krasnem naravnem amfiteatru ob kopi v Zloganjah, kjer so gostitelji znova poskrbeli za dobro postrežbo - od divjačinskega golaža do sladic.
Naslednje leto bo vseslovensko srečanje oglarjev potekalo v Oglarski deželi - Dole pri Litiji. Vsi upajo, da bodo takrat razmere že drugačne in bo dogodek lahko bolj obiskan - tokrat je bilo treba upoštevati omejitve zaradi koranavirusa in epidemije.
Galerija (39)
Slika 1: Okrog dva tedna bodo zdaj v Zloganjih kuhali oglje. Danes so prižgali največjo kopo doslej pri njih.
Slika 2: Nova informativna tabla o oglarstvu.
Slika 3: Mojster kuhanja oglja Martin Juršič, ki bo vsak dan obiskoval kopo v Zloganjah in bdel, da bo vse potekalo v redu.
Slika 4: Ob kopi v Zloganjah (od leve proti desni): Sandi Andrejčič, Jože Prah, Peter Misja, Niko Rainer in Jože Kapler.
Slika 5: Škocjanski rogisti so radi popestrili dogodek.
Slika 6: Jože Prah
Slika 7: Pridne gospodinje so poskrbele za odličen divjačinski golaž.
1/39: IMGP8495
2/39: KOPA 001, KOPA_001
3/39: KOPA 002, KOPA_002
4/39: KOPA 003, KOPA_003
5/39: KOPA 004, KOPA_004
6/39: KOPA 005, KOPA_005
7/39: KOPA 006, KOPA_006
8/39: KOPA 007, KOPA_007
9/39: KOPA 008, KOPA_008
10/39: KOPA 009, KOPA_009
11/39: KOPA 010, KOPA_010
12/39: KOPA 011, KOPA_011
13/39: KOPA 012, KOPA_012
14/39: KOPA 013, KOPA_013
15/39: KOPA 014, KOPA_014
16/39: KOPA 015, KOPA_015
17/39: KOPA 016, KOPA_016
18/39: KOPA 017, KOPA_017
19/39: KOPA 018, KOPA_018
20/39: KOPA 019, KOPA_019
21/39: KOPA 020, KOPA_020
22/39: KOPA 021, KOPA_021
23/39: KOPA 022, KOPA_022
24/39: KOPA 023, KOPA_023
25/39: KOPA 024, KOPA_024
26/39: KOPA 025, KOPA_025
27/39: KOPA 026, KOPA_026
28/39: KOPA 027, KOPA_027
29/39: KOPA 028, KOPA_028
30/39: KOPA 029, KOPA_029
31/39: KOPA 030, KOPA_030
32/39: KOPA 031, KOPA_031
33/39: KOPA 032, KOPA_032
34/39: KOPA 033, KOPA_033
35/39: KOPA 034, KOPA_034
36/39: KOPA 035, KOPA_035
37/39: KOPA 036, KOPA_036
38/39: KOPA 037, KOPA_037
39/39: KOPA 038, KOPA_038
Povezane objave
Ocene komentarjev